Nakon četiri godine, opština slepoj devojčici obezbedila prevoz do škole

Opština Smederevska Palanka je nakon četvorogodišnjeg truda porodice, sudske presude od pre mesec dana i pisanja medija obezbedila automobil kako bi desetogodišnja Nikolina Petković, slepa učenica OŠ "Heroj Ivan Muker", mogla da ide u školu.

Nikolina Petković u ponedeljak će, prvi put za četiri godine, otići vozilom koje će obezbediti opština. Ovo je obećano u četvrtak na sastanku u opštini, na kome su bili Nikolinin tata i direktor škole koju pohađa devojčica.

"Načelnik opštinske uprave Dragan Milić obećao je da će u ponedeljak vozilo biti spremno", kaže otac Jugoslav Petković. On navodi da će svakog radnog dana u školskoj godini opština obezbediti vozača i vozilo koje će Nikolinu odvoziti i vraćati iz škole.

Podsetimo, Nikolina je slepa od rođenja, tačnije, rođena je bez očnih jabučica, zbog čega nosi očne proteze. Tokom prethodne četiri godine, od kada je pošla u školu, traju pokušaji roditelja i škole da privole opštinu da joj obezbedi prevoz do škole i nazad, što je, inače, zakonska obaveza.

Na to su opštinu upozoravali i Prosvetna inspekcija, zaštitnik građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. U aprilu je, na osnovu tužbe NVO "Praksis" iz Beograda, Viši su u Beogradu doneo presudu kojom je utvrdio da Opština diskriminatorski postupa prema devojčici jer odbija da joj obezbedi prevoz.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Novosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.