Direktor škole zaposlio sina "jer je to zaslužio nakon 40 godina staža"

Agencija za borbu protiv korupcije donela je preporuku za smenjivanje direktora Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru Munira Šabotića.

Preporuka je izdata zbog sukoba interesa, saznaje novopazarski radio Sto plus.

Agencija je postupala po prijavi iz marta, a u kojoj je navedeno da je Šabotić sina Anisa zaposlio na konkursu iz aprila 2012. godine, a na kojem su se, osim njega, prijavila još četiri kandidata.

Direktor je Agenciji priznao da je zaposlio sina na mesto administrativnog radnika sa 60 odsto radnog vremena, objašnjavajući da je "Anis završio dva fakulteta, da ga je primio na radno mesto sa srednjom školom i da je za 40 godina radnog staža zaslužio da zaposli i svoje dete".

Naveo je i da je za svoj postupak dobio saglasnost Školskog odbora i sindikata zaposlenih, ali i da "nije znao da je u obavezi da obavesti Agenciju o sukobu interesa".

U preporuci o smenjivanju navodi se da je u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije Šabotić bio dužan da spreči sukob interesa prilikom zapošljavanja sina, a kada je već odlučio da ga zaposli, da je morao da je pisanim putem o tome obavesti. Kako nije učinio ništa od toga, Agencija je odlučila da zatraži njegovo smenjivanje.

"Imenovani je, kao direktor škole, na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije", stoji u odluci Agencije.

U preporuci se navodi i da to što je Šabotić dobio saglasnost od Školskog odbora i sindikata zaposlenih nisu relevantne činjenice i ne opravdavaju sukob interesa.

Šabotić se žalio na odluku Agencije i u toku je postupak po njegovoj žalbi.

  • Petar

    16.08.2016 23:23
    Veternik
    U OS Marija Trandafil u Veterniku direktorka dovela pola svog sela i zaposlila tuga i zalost......!!!!! Naravno svi iz Gospodjinaca!
  • Drvoriba

    16.08.2016 12:25
    A
    Krkobabić? Taj je zaposlio celu svoju neradničku lozu. Pre neku godinu zaposlio unuka koji je bio skoro pa maloletan u dobrodržećoj firmi kao nekog savrtnika ili šta već. Lepo bila vest u novinama. To niko ništa, a?
  • Klinicki centar KCV

    16.08.2016 12:05
    Institut za majku i dete
    Molim Vas pa taj je možda i zaslužio. Ali moju firmu (KCV) možemo zvati Institut za majku i dete. Sve je isto samo se imena menjaju. Prezimena ostaju ista..... Savići, Miloševići, Popovi, Jovanovići, Damjanovi, Popovići,......i mnogobrojna nam rodbina prijatelji i poznanici.
    Bar da promene kliniku,,,, neeeee. Bitno je da i otac i sinovi rade na istoj kao da im je porodicno. Ako dodjete na jednu kliniku primice vas Milošević.... ime nije bitno. Ima ih dovoljno, u svakoj smeni radi bar po jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija