Promena zakona da radnik ne sme da dobije otkaz ukoliko boluje od teške bolesti

Radnik u Srbiji ne sme da dobije otkaz ukoliko boluje od teške bolesti, stav je Saveza samostalnih sindikata Srbije i zato su oni pokrenuli inicijativu za izmenu člana 187. Zakona o radu.
Osim porodiljskog i odsustva radi nege deteta, samostalci će tražiti da se u propise doda i ova opcija.
 
Predlog je da zaposlenom koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme ne može da se otkaže ugovor dok je privremeno sprečen za rad. Rešenje o prestanku radnog odnosa ništavo je ako je na dan otkaza poslodavcu bila poznata okolnost privremene sprečenosti za rad.
 
Slučaj Nišlijke Violete Petrović, radnice "Jure" koja je nedavno dobila otkaz iako boluje od karcinoma, da bi kasnije bila vraćena na posao, uticala je na sindikalce da probaju da i zakonski regulišu ovu oblast.
 
Duško Vuković, potpredsednik Veća SSSS, smatra da bi, ako ima političke volje, tekst izmene i dopune ovog propisa brzo mogao da se nađe pred poslanicima. Prema članu 183. Zakona o radu, opravdanim zdravstvenim razlogom da se ne dobije otkaz ugovora o radu sada se smatra privremena sprečenost za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja, kao i korišćenje porodiljskog, odsustva radi nege deteta ili posebne nege deteta.
 
U RFZO kažu za Novosti da nije moguće propisivanje liste bolesti za koje poslodavac obolelom zaposlenom ne bi mogao dati otkaz ugovora o radu, s obzirom na to da tok bolesti, osim od dijagnoze, zavisi i od stadijuma bolesti i komplikacija na zdravstveno stanje obolelog, od čega zavisi i njegova radna sposobnost. Takav predlog može se smatrati diskriminišućim, jer bi svakako neke od bolesti bile izuzete i takvo rešenje bi moglo biti predmet postupka pred Ustavnim sudom.
U Ministarstvu rada kažu da bi ukoliko dođe do promene propisa trebalo precizirati bolesti koje bi ušle u okvir zakona, a takođe i uvesti strožu kontrolu lekarskih komisija.
 
"Predlog bi najpre morao da se razmotri na Socijalno-ekonomskom savetu. Trebalo bi utvrditi na čiji račun će ići isplata zarada radnika koji su teško bolesni. Da li će taj teret prihvatiti poslodavci ili RFZO",  kažu nadležni.
 
U RFZO navode da oni i sada plaćaju naknadu zarade za osiguranike koji su zbog teških bolesti sprečeni za rad duži vremenski period i upućeni na ocenu preostale radne sposobnosti. "Posmatranje samo po dijagnozi bilo bi neodgovarajuće, jer je potrebno sagledati svakog osiguranika i oboljenja koja po svom karakteru i razvoju mogu da dovedu do trajne ili privremene sprečenosti za rad. Imajući u vidu da su razlozi prestanka radnog odnosa propisani Zakonom o radu i ukoliko zakonodavac kao razlog zabrane otkaza ugovora o radu propiše teško oboljenje zaposlenog, posebno će podzakonskim aktima biti propisan i stepen oštećenja kao posledica bolesti koji će podrazumevati posebnu zaštitu, s obzirom na to da je predmetna materija prvenstveno iz nadležnosti radnog prava, a ne zdravstvenog osiguranja",  kažu u RFZO. 
 
Zaposleni i sada ne može da dobije otkaz ukoliko je privremeno sprečen za rad zbog bolesti, odnosno bolest ne sme da bude razlog otkaza.
  • frizerka

    10.12.2016 08:56
    trudnica
    Sta reci kad u danasnje vreme nekom padne na pamet da da otkaz trudnici koja radi 11 god.na istom radnom mestu.
  • Nindža Kornjačleone

    10.12.2016 07:46
    Svaki radnik u Srbiji boluje od teske bolesti cim prihvata logoraske uslove. Bas smo za primer. Doduse, negativan, kako ne treba. Opet, bitno da nas izucavaju, k'o pokusne kunice. Kako puno raditi, nemati zastitu, jedva skrpiti neku platu, a zbog iste biti zahvalan, glasati citav zivot za morone. Ipak, srpski radnice, radis 50 sati ukoliko si srecne nedelje, al zbog toga budi zahvalan jer imas pojesti leba i pastete. Pa nisu ti valjda preci stvarali fabrike da bi ti sada u njima radio i zardaio. Stvarali su da bi to neko oteo i davao ti na kasiciscu novaca i ti za to glasao. Bravo srpski radnice. Nikada neces odrasti srpski radnice. Veruj placenom sindikalcu koji ti kaze da se bas juce izborio da imas 12 sekundi vise pauze. U teoriji...
  • Pera

    10.12.2016 07:11
    Ne treba izmisljati toplu vodu. Prepisati delove Zakona iz neke zemlje sa solidnom zastitom i radnika i poslodavca i resen problem. Uvesti ogromne kazne za praksu da ljudi rade 10 godina na odredjeno sa produzavanjem ugovora na mesec, dva, tri ili na godinu dana. Omoguciti fleksibilnost radne snage (deluje surovo ali u mnogim zemljama postoji praksa iznajmljivanja ljudi-radnika, rad na odredjeno) ali stimulisati rad na neodredjeno manjim porezima. Znaci najveci porez na lizing radne snage, malo manji za rad na odredjeno a najmanji na neodredjeno. Kada je Zakon los kao sto je ovaj nas, vlasnik kapitala ce se ponasati najracionalnije i uvek teziti manjim troskovima. Trenutno je situacija takva da je radnik potpuno obespravljen a socijalna zastitita zbog siromarstva drzava i kradja u budzetu prakticno ne postoji. Neko ko je nesposoban za rad jako tesko dolazi do socijalne pomoci a neko ko radi na crno i ostvaruje lepe prihode lakse dolazi do iste. Tipican korisnik socijalne pomoci od 30 godina je majstor koji radi na crno, bira dnevnicu od 25 Eur-a, supruga isto radi na crno, imaju recimo dvoje dece, posto nemaju zvanicnih prihoda dobijaju deciji dodadak, socijalnu pomoc, ne placaju struju na informatiku imaju popust, besplatne udzbenike. Realno imaju vece prihode od dva prosvetna radnika. Dok sa druge strane radnik sa 60 godina koji je bolestan i nije u stranju da radi dobija 7000 dinara i on od toga ne moze da prezivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.