Mleko će kontrolisati laboratorije u Novom Sadu i Batajnici

Vlada Srbije trebalo bi uskoro da donese uredbu po joj će umesto proizvođača kvalitet mleka kontrolisati tri referentne laboratorije na nacionalnom nivou.

"Blic" navodi da će umesto što su do sada same mlekare kontrolisale kvalitet i higijenu, to najverovatnije od aprila raditi državne institucije i to u Batajnici, Novom Sadu, Kragujevcu ili Kraljevu. Cilj je da srpski mlekari imaju nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, koju neće raditi otkupljivači mleka, već država.

Izrada dokumenata i stvaranje tehničkih uslova za labaratorije su u završnoj fazi.

"Princip kadija te tuži, kadija ti sudi, odnosno da same mlekare proveravaju kvalitet uskoro će otići u prošlost. Da bi se to primenjivalo, Vlada će narednih dana doneti odgovarajuće odluke. Ideja nam je da od aprila krenemo sa drugačijom kontrolom kvaliteta mleka. Treba da se zna i da će od 1. januara sledeće godine isplata premija za mleko biti zasnovana na utvrđenom kvalitetu", kaže za "Blic" ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pored uspostavljanja mreže referentnih labaratorija, ministarstvo poljoprivrede pravi i pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa i mleka, pa bi do kraja aprila trebalo da se zaokruži čitav sistem u ovoj oblasti.

Podsetimo, nedavno je najavljeno da će od maja u Srbiji biti pooštrena kontrola namirnica. Tada bi trebalo da počne da radi Savet za bezbednost hrane, a uskoro se očekuje i dugo najavljivani početak rada Nacionalne referentne laboratorije.

  • NS

    06.03.2017 14:38
    a dozvoljen visok aflatoksin
    I kad će da usklade više taj dozvoljeni aflatoksin sa Evropom, a ne da nas truju sa 5 puta većim dozvoljenim aflatoksinom. Umesto toga snimaju reklame kako poznati glumci piju mleko.
    Aflatoksin je kancerogen, a mleko najviše piju deca. Naše mleko je neispravno za EU.
    Dokle će više najavljivati kontrolu , nek krenu već jednom. Sve je namešteno za tajkune da zarađuju, a da nemate informaciju o kvalitetu.

    http://www.ekonomski.net/mleko-za-potrosace-u-srbiji-ako-nije-aflatoksin-onda-su-bakterije
  • Bqu

    06.03.2017 11:25
    Da li su domace laboratorije tolerantnije od evropskih ?
  • aflatoksin

    06.03.2017 10:24
    Malo sam skeptican po pitanju domacih laboratorija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.