Notari: Svima smo na raspolaganju

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je danas da javni beležnici u punom kapacitetu overavaju potpise birača za podršku kandidatima na predsedničkim izborima i da nijedan kandidat nije favorizovan niti diskriminisan.
Ovlašćenje za overu potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – pomoćnici, saradnici i pripravnici, tako da je budućim predsedničkim kandidatima na usluzi ukupno 438 službenika, navodi se u saopštenju.
 
"Overa potpisa podrške obavlja se prema redosledu prijavljivanja, tako da nijedan kandidat nije favorizovan, niti diskriminisan u odnosu na druge", dodaje se u saopštenju.
 
Navodi se i da "koliko će potpisa kandidat prikupiti zavisi isključivo od njegove organizovanosti i odziva birača koji ga podržavaju". "Primera radi, zahtev za overu potpisa birača pokreta Dosta je bilo (DJB) – Saša Radulović primilo je ukupno 87 javnih beležnika, overu je obavljalo 58 javnobeležničkih kancelarija, među kojima je i osam u koje birači pristupaju direktno, tokom celog dana, bez zakazivanja", navela je ta komora.
 
Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović je precizirao da je "zaključno sa 7. martom pokret DJB dobio za overu potpisa ukupno 598 radnih sati". "Praksa je pokazala da za overu jednog potpisa podrške nije potrebno više od dva do tri minuta, tako da je za jedan sat moguće overiti izmedju 20 i 30 potpisa birača", rekao je Đukanović.
 
Navodi se u saopštenju i da Javnobeležničke kancelarije overavaju potpise birača i van radnog vremena, u svojim kancelarijama i na terenu. Da bi izašli u susret svim potencijalnim predsedničkim kandidatima, javni beležnici, uz saglasnost Komore, potpise birača overavaju i van svoje matične teritorije, dodaje se u saopštenju.
 
Overa potpisa ne može biti organizovana na otvorenom prostoru jer je potrebno obezbediti tehničke uslove za rad overivača, kojima su za te poslove neophodni kompjuter, štampač i čitač elektronske lične karte.
 
Podršku kandidatima svojim potpisom birači mogu dati i samostalno u javnobeležničkim kancelarijama, uz uslov da obezbede formular koji je moguće preuzeti na sajtu Republičke izborne komisije ili u sedištima predlagača kandidata. Overa potpisa podrške kandidaturi naplaćuje se po ceni od 50 dinara, podseća se u saopštenju.
  • Samo Jako

    09.03.2017 10:32
    Probao da overim potpis za podrsku Belom kod notara i dobio odgovor da ne moze. Receno mi je nekoliko razloga zasto ne moze, izmedju ostalog i zato sto oni ne overavaju pojedinacne potpise vec mora da se organizuje kolektivno, odnosno da politicka stranka podnese zahtev, a onda ce oni , kao, doci na lice mesta i sve overiti djuture. I kako sad objasniti da Beli nema tako jaku i skupu infrastrukturu da sve to organizuje i da je meni i mnogim drugima zbog toga uskraceno PRAVO da predlalozimo predsednickog kandidata?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija