Crkve otvoreno krše zakon, a država ne reaguje

Patrijarh Irinej nedavno je izjavio da Srpska pravoslavna crkva neće plaćati porez na imovinu sve dok joj država ne vrati imovinu koju je imala pre Drugog svetskog rata, a sa takvim stavom se slažu i ostale tradicinalne crkve u Srbiji.
Kako piše "Politika", iako crkve i verske zajednice nisu u potpunosti oslobođene plaćanja poreza na imovinu, država ta neplaćanja toleriše. U pojedinim lokalnim samoupravama SPC i ostale tradicionalne crkvene zajednice nisu ni zavedene kao poreski obveznici, što znači da nemaju dugova prema državi.
 
Prema Zakonu o porezu na imovinu, plaćanja su oslobođeni samo za objekte koji se koriste za bogosluženje, ali u praksi verske zajednice ne plaćaju porez ni za poslovne prostore, kuće, zgrade, konake, vinograde.
 
Stav Islamske zajednice Srbije (IZS) je da će porez na imovinu plaćati onda kada to bude učinila i SPC. Predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić navodi da država ne može da insistira na plaćanju poreza dok se ne reše imovinskopravna pitanja. Kao primer navodi Bajrakli džamiju, koja je u vlasništvu Republike Srbije, a koristi je Grad Beograd. U šali kaže da je prema tome reis Islamske zajednice Tomislav Nikolić, a Siniša Mali muftija beogradski.
 
Poreski savetnik Đerđ Pap navodi da nema izgovora za neplaćanje poreza, kao i da se za izbegavanje ove obaveze podnosi krivična prijava. 
 
"Neprihvatljivo je da neko javno kaže da ne plaća porez, a da država ne reaguje. Veliki broj ljudi čeka da im bude vraćeno oduzeto posle 1945. godine, ali svi oni moraju da plaćaju porez na ostalu imovinu. Zakon mora podjednako da važi za sve", naglašava Pap.
 
On je dodao da svaki poreski obaveznik mora da podnese prijavu u roku od 30 dana od preuzimanja određene imovine, a ako to ne uradi, lokalna uprava bi trebalo da ga podseti na to. Ukoliko i pored toga ništa ne učini, opština protiv njega podnosi prekršajnu prijavu.
 
Poreska administracija u Sremskim Karlovcima, gde je sedište Eparhije sremske, poručuju da većina objekata koji su u vlasništvu SPC nije za bogosluženje. To znači da bi SPC trebalo da plaća porez, ali da to ne čine. Međutim, odgovor na pitanje novinara "Politike" da li se eparhiji obračunava dugovanje za porez na imovinu, nije stigao.
 
Odgovori na pitanja nisu stigli ni iz nadležnih uprava u Novom Sadu, Beogradu, Požarevcu, dok se u Pančevu ovi podaci vode kao tajni.
  • Мунгос

    15.03.2017 18:40
    @ Trt,
    Шта да се ради, све твоје приче о држави Војводини имају тужан завршетак, углавном се завршавају као твоје име са „трт“.
  • *-*

    15.03.2017 12:58
    !!!
    Otišla devojka u crkvu da se ispovedi.
    - "Oče, spavala sam sa popom iz susedne parohije, je li to greh?"
    - "Kako ne, kćeri, pa ti pripadaš ovoj parohiji."
  • onyx

    15.03.2017 12:52
    Daj ne ser...te, a kako je crkva dosla do te imovine pre rata? Teskim radom jel? Otimanjem jbt

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.