"Najavljene kineske investicije su zapravo već ugovoreni zajmovi"

"Kineske investicije od 3,2 milijarde evra u projekte u Srbiji, koje najavljuju predstavnici Vlade Srbije, nisu direktne investicije već su zajmovi za, uglavnom, već ugovorene projekte", rekla je profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragana Mitrović.
Ona je poručila da srpski političari, neki namerno, a neki iz neznanja, pozajmice često predstavljaju kao investicije.
 
"Ma koliko da su korisni kineski zajmovi, jer je Srbiji neophodna infrastruktura, pitanje je da li je potrebna povlašćena uloga te zemlje u finansiranju i gradnji tih objekata", rekla je Mitrovićeva, koja je i direktor Instituta za azijske studije u Beogradu.
 
Javnost, istakla je, ne zna pod kojim uslovima kineske firme posluju u Srbiji, koliko su zaštićene, da li plaćaju carinu na uvoz opreme i materijala koji koriste i porez na zarade radnika.
 
"Srpska vlada ističe da štedljivo troši budžetska sredstva, pa shodno tome očekujemo da se udeo finansiranja ovih projekata iz budžeta tretira na isti način i da to bude transparentno", zaključila je Dragana Mitrović.
  • Nenad

    14.05.2017 01:55
    Bezite mladi odavde na vreme
    Sta god pricao ovom narodu opet ce glasati jedne te iste face od politicara koje glasa 26+ godina unazad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija