Optuženima za ubistvo Ćuruvije ukinut zatvorski pritvor

Ratko Romić i Milan Radonjić, optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, od danas su, odlukom sudskog veća, u kućnom pritvoru.
Njima je ukinut zatvorski pritvor u kome su bili duže od tri godine. Predsedavajuća sudskog veća Snežana Jovanović rekla je da će Romić i Radonjić dobiti elektronske narukvice kako bi se kontrolisalo da li poštuju odluku suda.
 
"Pritvor je trajao skoro tri i po godine i više nema procesnih smetnji da bude zamenjen alternativni načinom", rekla je Jovanović.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal uložiće žalbu na ovo sudsko rešenje. 
 
Danas je u sud bio doveden bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Nenad Ilić koji je na služenju zatvorske kazne od 40 godine zbog ubistva na Ibarskoj magistrali i drugih zločina. Nije svedočio jer nije bio oslobođen čuvanja državne tajne jer je, kao pripadnik JSO tokom 1999. i 2000. godine, bio i pripadnik tadašnje Državne bezbednosti.
 
Sud je odlučio da od DB zatraži da Ilića oslobodi čuvanja državne tajne kako bi mogao da svedoči o slučaju ubistva Ćuruvije. Nastavak procesa zakazan je za 13. i 14. septembar.
 
Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.
 
Matić: Iznenađujuća odluka sudskog veća
 
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić iznenađen je odlukom Sudskog veća. Takvu odluku Matić smatra krajnje neuobičajenom, tim pre, kako navodi, što se četvrti optuženi u ovom slučaju, Miroslav Kurak i dalje nalazi u bekstvu.
 
Ono što dodatno zbunjuje je činjenica da je pre desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promene bilo kojih okolnosti, primećuje Matić. Kaže i da posebno zabrinjava što su pojedini svedoci pred sudskim većem izjavljivali da im je prećeno, a da još nije utvrđeno ko im je pretio, niti je završeno saslušanje svih svedoka.
 
Komisija poštuje nezavisnost suda, svesna je i prava optuženih na suđenje u razumnom roku, navodi Matić, ali je, dodaje, vrlo uznemiren odlukom sudskog veća i činjenicom da "optuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman".
  • Milos Vrancan

    07.07.2017 07:35
    Ibarska 11
    Kakva oslobadjanja pa sta mislis ako radis za BIU da mozes da radis sta oces? Gade mi se takvi tipovi i zasluzuju 40 godina kazne i svi njihovi pajdasi. Dosta vise "sprska posla" posten narod
    jedva zivi a ovi Crni audi ba znas imam V12 nema niko odje nema ni u Novi Pazar i slicni primitivizmi odvratni su. Jucer setam Novim Sadom tip 3 broja manja majica da se ja vide misici a faca krimi debilna a ponasanje na terasi tako da sam mu moro dobaciti: ajde zamolicu te da se ponasas kulturno nismo dosli u restoran da tebe slusamo nego da u miru rucamo. Reakcija? UStaje tip odmah nasilje odmah bi agerisvnoscu da pokaze kako je on jak. WOW. Kaze ja radim u Policiji. I sta ako radis mu odgovorim? Zavrsio si Kurs na Klisi i sad sta? glumis Rambota? Ajde vozi da te ne cujem jer ovakvih imam p.k. pa ga je konobar smirio. I idi odmah preparkiraj taj Audi i zvao sam pauka. Oces da udjes u lokal? da te svi vide? WOW koja faca i frajer si. Tip kuha. Ajde ponasaj se kulturno jer sam jednog takog vec poslao u zatvor pa cu i tebe jasno? Bas tako Policajca korumpiranog iz Bosanske Krupe sad ga ka.aju u d.pe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.