Er Srbija do lou-kost statusa kroz otpuštanje radnika

Iako je pre nekoliko dana Er Srbija saopštila da ostvaruje bolje operativne rezultate nego u prethodnoj godini, ta kompanija je ipak odlučila da uruči otkaze za 30 radnika komercijale koji su proglašeni tehnološkim viškom.
Er Srbija do lou-kost statusa kroz otpuštanje radnika
Foto: 021.rs
Od te komapnije list Danas je zatražio potvrdu ove informacije, kao i najave da će to isto u septembru biti slučaj sa određenim brojem pilota i stjuardesa. Zatraženo je i objašnjenje, koji su razlozi za takav potez, kada i poslovodstvo Er Srbije ističe da su poslovni rezultati u 2016. godini bolji nego u prethodnim godinama i da ta kompanija beleži profit u proteklom periodu.
 
Ni dva dana nakon postavljenih pitanja, iz kompanije nisu stigla objašnjenja.
 
Inače, u programu rešavanja viška zaposlenih u Er Srbiji, u koji je Danas imao uvid, naznačeno je da do otpuštanja dolazi zbog "racionalizacije troškova poslovanja".
 
"O kakvoj racionalizaciji troškova priča poslodavac, kada se javno hvali da posluje bolje nego ranije i da u prethodnim godinama beleži dobit? To je najobičnija farsa. Sada otpuštaju 30 zaposlenih u komercijali, a u septembru će nastaviti sa otpuštanjem pilota, stjuardesa, i stjuarda. Ono što je najporaznije je da do otpuštanja dokazi u trenutku kada nadležni tvrde da se povećava stopa zaposlenosti. Država, koja je suvlasnik, ćuti i ne čini ništa da spreči menadžment iz Emirata da otpušta iskusne kadrove, što će se definitivno odraziti na kvalitet usluga koje naša avio-kompanija pruža", kaže za Danas zaposleni u Er Srbiji, koji je želeo da njegov identitet ostane nepoznat.
 
On ističe da je jedini razlog zbog čega se otpuštaju zaposleni uvećanje profita.
 
"Menadžment želi da zaradi što više novca, a najlakši način je da otpusti jedan broj zaposlenih koji rade na neodređeno. Čini mi se da je poslodavac iz Emirata spreman da Er Srbiju svede na nivo lou-kost kompanije kroz ukidanje obroka na letovima, uvođenja čekiranja preko agencija i na razne druge načine. Ne postoji potreba za otpuštanjem zaposlenih, a jedini razlog za proglašenje tehnološkog viška je želja za ostvarivanjem ekstra profita. Skandalozno je da se onima koji su proglašeni za tehnološki višak garantuje otpremnina u visini trećine bruto plate po godini radnog staža. To je zaista ponižavajuće s obzirom na to da je reč o ljudima koji već decenijama rade u kompaniji i iskusni su i dobri radnici", ističe ovaj zaposleni u Er Srbiji.
 
Mali: Tačno je da će biti otpuštanja
 
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je istovremeno i predsednik Nadzornog odbora nacionalnog avioprevoznika Er Srbija, potvrdio je za N1 da će biti otpuštanja u toj kompaniji.
 
Kako je objasnio Mali, do otpuštanja će doći zbog racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita.
 
Inače, aviokompanija Etihad, u okviru koje posluje Er Srbija, objavila je juče poslovne rezultate u 2016. godini po kojima je u gubitku 1,87 milijardi dolara.
 
Siniša Mali tvrdi da Er Srbija dobro posluje i da se gubici koje je objavio Etihad odnose prevashodno na poslovanje Alitalije i Er Berlina.
 
Er Srbija: Nećemo biti lou kost, sprovodi se racionalizacija
 
Kompanija Er Srbija saopštila je da su tvrdnje o navodnoj transformaciji u lou kost kompaniju u potpunosti iskonstruisane i netačne, ali je, kako se navodi, tačno da se preduzimaju mere racionalizacije, koje će doprineti boljoj organizaciji rada, uz optimalno korišćenje ljudskih resursa i uštede u poslovanju.
 
"Er Srbija se ne transformiše u lou kost kompaniju, sleće i nastaviće da sleće na glavne svetske aerodrome kao što su JFK u Njujorku, Hitrou u Londonu, Šarl de Gol u Parizu i druge, a lou kost kompanije uglavnom sleću na manje aerodrome, udaljene od velikih gradova u kojima su takse za korišćenje aerodromskih usluga mnogo niže", obrazlaže se u saopštenju. 
 
Er Srbija, kako navode, ima vrhunski Premium salon na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, najbolji na Balkanu, dok lou kost tako nešto po pravilu nemaju. 
 
Er Srbija ima sopstveni program za česte putnike (frequent flyer program) Air Serbia Etihad Guest Program sa preko 110.000 članova do sada, koji gostima pruža čitav spektar mogućnosti za ekonomičnije putovanje i bolje ukupno iskustvo putovanja, a lou kost kompanije nemaju ovakvu vrstu programa. 
 
Na kraju, ističe se u saopštenju, lou kost kompanije lete "od tačke A do tačke B" (point-to-point), dok kod Er Srbije možete da kupite karte za putovanja do 42 destinacije preko čvorišta u Beogradu, kao i do stotina drugih destinacija, koje su dostupne posredstvom Er Srbija kod-šer partnera. 
 
  • /

    29.07.2017 10:04
    /
    jos uvek verujete da sluzba radi za vas?
  • Sinan Sakic

    29.07.2017 09:54
    Er Srbija je dokaz u kakvom mocnom lideru regiona zivimo.
  • Rade

    29.07.2017 09:03
    Dobro dosli u kapitalizam gospodo takve stvari su normalne zato maml malo negde strajkuju piloti ili osoblje na aerodromu kod nas su svi dosli do posla preko politike i veza pa svako gleda svoje dupe zato vas i ponizavaju dok neshvatite da mozete da promenite stvari sami komanije ce vas gledati kao potrosni materijal

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.