Žene seksualno, a muškarci radno eksploatisani u Srbiji

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiji je identifikovano 18 žrtava trgovine ljudima, seksualna eksploatacija je i dalje dominantni oblik trafikinga, a najčešće žrtve su žene.
Žene seksualno, a muškarci radno eksploatisani u Srbiji
Foto: Pixabay
"Prošle godine je identifikovano 55 novih žrtava trgovine ljudima, dok je za prvih šest meseci ove godine identifikovano 18", rekao je Tanjugu sekretar Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Mirko Vreća uoči Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.
 
Kaže i da se situacija nije promenila kada je u pitanju trend te da su žrtve i dalje domaći državljani. To znači da je Srbija zemlja porekla, ali i eksploatacije.
 
"Strani državljani se kao žrtve trgovine ljudima javljaju u zanemarljivom procentu", kaže Vreća.
 
Dodaje i da je seksualna eksploatacija i dalje dominantna. On, međutim, kaže da je razlika u odnosu na ranije godine to što su se pojavili slučajevi višestruke eksplotacije, koji pokazuju "brutalizaciju trgovine ljudima".
 
Prema njegovim rečima, tako je u 10 slučajeva prošle godine zabeleženo da su osobe bile višestruko eksploatisane kroz seksualnu eksploataciju, prinudni brak i prosjačenje.
 
"To su stvari koje mogu da nas zabrinu i upute šta treba raditi u narednom periodu", rekao je Vreća.
 
Kaže i da su najčešće žrtve trgovine ljudima žene, kako punoletne tako i maloletne.
 
"Prošle godine 60 odsto žrtava bilo je maloletno, dok je ove godine taj broj u korist punoletnih osoba", rekao je Vreća.
 
I dok su žene uglavnom žrtve seksualne eksploatacije, muškarci su žrtve radne, objašnjava on i dodaje su žrtve obično osobe niskog obrazovnog profila.
 
"Obično, pre same trgovine uvek prethode neki rizici na koje treba reagovati", rekao je Vreća.
 
Kako kaže, treba raditi na prepoznavanju rizika poput siromaštva, nasilja u porodici ili nekog drugog oblika disfunkcije u samoj porodici kako bi se sprečilo da neko postane žrtva trgovine ljudima.
 
Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen danas na Adi Ciganliji, u organizaciji Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Crvenog Krsta Srbije i Unitas Fonda.
 
"U Srbiji se već četvrtu godinu za redom 30. jul obeležava kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima i to sa ciljem da se opšta i stručna javnost podseti na postojanje ovog problema, ali i potrebi da svi zajedno radimo na suzbijanju trgovine ljudima", rekao je Vreća.
 
Prema njegovim rečima, tim povodom svi prisutni na Adi imaće prilike da prisustvuju radionicama koje će realizovati volonteri Crvenog krsta.
  • Neradnici

    30.07.2017 11:50
    Neradnici
    Lopatu u ruke, radićete vi meni 12 sati, a ne ovde da po ceo dan kuckate komentare. Dokle više ovo kukanje, samo vam nešto fali.
  • mile

    30.07.2017 11:23
    U Srbiji je onaj ko nema novca i želi pošteno da radi za život doveden do nivoa budale i roba. Radim u jednoj stranoj firmi koja je otvorila kancelariju u Srbiji - kako samo cvetaju menadžeri udvorice i njihovi poltroni koji ne dižu glavu od posla. Pogledam ispovesti iz Fijata - sve isto kao u mojoj firmi, muljačina domaćih menadžera za bonuse preko leđa radnika. Sramota i jad.
  • Bidnosav Kosovcic

    30.07.2017 11:12
    Treba da bidne obrnuto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija