U Topličkom okrugu 95 odsto dece primilo MMR vakcinu

U Topličkom okrugu, koji čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je iznad proseka u Srbiji - preko 95 odsto.
Doktorka Verica Bojčić, pedijatar i načelnica Pedijatrijske službe u prokupačkom Domu zdravlja, ističe da je MMR vakcina potpuno bezbedna i da ona nema dilemu treba li decu vakcinisati ili ne, te da u suprotnom može doći do epidemije. 
 
Ona podseća da je uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih broj obolelih višestruko smanjen, a epidemije su se proredile. Bojčićeva smatra da je uloga lekara, odnosno izabranog doktora u tome da stalno prosvećuje pacijente, te da se na taj način bori protiv neosnovanih strahova.
 
"Vrlo je sebično od roditelja koji su primili MMR vakcinu da je sada brane svojoj deci. Procenat negativnih reakcija je zanemarljiv. Neželjena dejstva se mogu javiti kod uzimanja bilo kog leka, tako da tvrdim da nema nikakvog opravdanja za to da roditelj uskrati svom detetu da se vakciniše", kaže za "Blic" dr Bojčić.
 
Ona podseća da u Topličkom okrugu godišnje MMR vakcinu primi 700 do 800 deteta. Naglašava da na roditelje najviše utiče negativna kampanja putem interneta i društvenih mreža, što je sasvim pogrešno jer je autor tih tekstova uglavnom nepoznat, te da roditeljima treba stručno objasniti zašto je vakcinisanje dobro za decu.
 
Podsetimo, u Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci. Nedavno je počelo kažnjavanje roditelja koji nisu vakcinisali dete.
 
Dodajmo da će od oktobra još jedna vakcina za decu biti obavezna i besplatna. U pitanju je vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke.
  • Juznjak

    29.08.2017 15:29
    Superiorni beogradjani i vojvodjani ne vakcinisu decu.

    Na "zaostalom jugu koji unazadjuje zemlju" procenat 95 % vakcinacije.

    Nemojte vojvodjanerima da rušite idealne slike o njima samima.
  • ja

    29.08.2017 11:38
    mislim
    a i vidim da se prvo prica jedno a onda ne daj boze, nesto se desi, odmah se trci kod lekara. Onda se odjednom ima poverenja i u lekare i u lekove. Sta ce biti ako bukne epidemija u Vojvodini? Ko moze da tvrdi da nece nikad biti epidemije i kod nas? Ako nekome dete strada, a mogao je da ga spasi vakcinacijom, eee... ne znam... celog veka ima da se pita a sto ga nije vakcinisao, da jeste sad bi bilo zivo...
  • Limanac

    29.08.2017 09:04
    Pa kako to sada, dragi lekari?

    Primitivni i neobrazovani Beograđani do 15 meseca detetovog života vakcinisali samo 26,46% , a napredni južnjaci iz Prokuplja 95%?

    Ili je u Bg mnogo više pedijatara koji u četiri oka ne savetuju davanje MMR pre 24 meseca života, a javno ne smeju ni da pisnu, jer će ih izbaciti iz lekarske komore?

    Kako se država bori sa ovim problemom? Da li je napravljena i jedna emisija gde su sučeljeni stavovi? Pa naravno da nije!!! Dovedu u studio 3 istomišljenika koji vode monolog i osuđuju drugu stranu kao zaostalu. A onda se još i sprdaju, kao, pa neće valjda lekari da polemišu sa automehaničarima.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.