Pre će u zatvor nego da vakciniše decu

Miroslav Tešić (45) iz Loznice moraće da odleži zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana jer je odbio da vakciniše svoje troje dece.
"Prvo mi je stigla opomena da odvedem decu na vakcinaciju, što nisam učinio. Nakon toga, stigao mi je poziv od sudije za prekršaje. Već 19. maja stigla je presuda da platim 15.000 dinara, a pre nekoliko dana preinačenje da moram u zatvor. Svakako su sudije razumni ljudi i ne mogu njih da krivim. Čak su bili prilično blagi", priča za "Kurir" Tešić.
 
Sagovornik ovog lista ima četiri kazne od po 15.000 dinara, a dve su preinačene u zatvorsku kaznu.
 
"Ne krivim ni sudije ni lekare, prosto, to je moja odluka. Deca su do prvog razreda osnovne škole redovno primala vakcine, alis am primetio da su stalno bolešljiva i odlučio sam da napravimo pauzu sa vakcinama. Nakon nekog vremena postala su zdravija, već osam godina nisu bili bolesni, niti su išli kod lekara. Imam blizance od 14 godina i ćerku od 16, nisu primili vakcinu protiv hepatitisa B, DTP, tetanus i revakcinu MMR", navodi Tešić.
 
Prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u martu prošle godine, vakcinacija u Srbiji je obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne do 150.000 dinara.
 
U Prekršajnom sudu u Beogradu nedavno je navedeno da je od stupanja na snagu zakona podneta 241 prekršajna prijava, a da su donete 32 odluke. Jedna novčana kazna spada u grupu onih do 10.000 dinara, dok su dve u kategoriji kazni između 10.000 i 50.000 dinara.
 
Najčešći razlog zbog kog roditelji odbijaju da vakcinišu decu je strah od autizma, a epuidemiolozi apeluju na njih i garantuju da MMR ne izaziva tu bolest. Inače, u celoj Srbiji vakcinisano je 81 odsto dece, što je manje od 95 odsto koliki obuhvat treba da bude da bi se stanovništvo smatralo zaštićenim.
  • :)

    31.08.2017 23:19
    @G
    Е, јесте му одговорили!
  • Nikola

    30.08.2017 13:18
    Tesko!!!!
    Moje dete kad je primilo vakcinu sa 6 meseci ne bilo bolesno te zime 4 puta... Posle toga nije primila nijednu... Seta bosa non stop, cele zime se igrala u snegu... Nijednom se nije zakasljala niti imam bilo kakvu naznaku bolesti... Cak ni dijareju koja je cesta kod malih beba. A ti sto na zapadu primaju te vakcine samo nek nastave... Sa zapada dosla i naravno da ce da prospu pricu o tome kako je sve super i idealno..nek samo jedan doktor dovede svoju decu i vakcinise predamnom njih i moje dete ce primiti... A inace zasto doktori kad toliko ubedjuju narod da ne izaziva ništa pa cak ni autizam, zasto ne potpisu da su sigurni u to 100%???zato sto su botovi koji nemaju muda za tako nesto.... Ja nisam primio nijednu vakcinu od šestog meseca svog zivota... I ikad u zivotu nisam bio kod lekara. Karton mi je prazan skroz, jer u životu nisam imao temperaturu a kamoli nesto gore.... ZAJEBI MMR VAKCINU I ZIVITE SLOBODNO!!!!!
  • Bobi NS

    30.08.2017 08:02
    ...
    G

    Nemojte se izigravati i pominjati penicilin sa MMR vakcinom. Ocigledno nikada niste videli posledice MMR vakcine i ne zelim da ih vidite.
    Ne kazem da je MMR vakcina kriva za sve ali moze da bude uzrok ako se ne reaguje na vreme, sto moze biti krivica roditelja.
    Autizam je stanje u koje dete zapadne ako roditelji ne primate na vreme da im dete ne napreduje. Tako da se mora reagovati na vreme.
    Sto se tice zapada, nia zapadu. Jedni kazu da je obavezno jedni kazu da nije ocigledno se svi frljakaju sa podacim i lazu, tako da ne verujem nikome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.