Od subote velika kampanja širom Srbije - stop GMO

Zelena stranka je najavila da u subotu, 9. decembra, počinje veliku kampanju širom Srbije u kojoj će tražiti podršku građana da se zaustavi GMO u našoj zemlji.

Akcija će se odvijati u 31 gradu i trajaće 45 dana.

- Dođite da jasno pokažemo svoj stav da ne želimo GMO u Srbiji - pozvao je građane predsednik Zelene stranke i narodni poslanik Goran Čabradi.

On je danas uputio predsednici Narodne skupštine Maji Gojković predlog Deklaracije o zabrani gajenja genetički modifikovanih kultura i obaveznom obeležavanju proizvoda koji sadrže genetički modifikovane organizme ili njihove produkte.

Deklaracija se sastoji iz devet tačaka i podrazumeva, između ostalog, da Srbija bude teritorija izuzeta od gajenja genetički modifikovanih organizama, kao i da se bez jasno iskazane referendumske volje građana ne dozvoli promena Zakona o GMO. Traži se i aktivno pomaganje države u svim aktivnostima usmerenim na promociji i obrazovanju poljoprivrednih proizvođača u smeru organske i klasične poljoprivredne proizvodnje, kao i promociji korišćenja zdravstveno bezbedne hrane stanovništvu Srbije. Takođe bi i Narodna skupština trebalo da putem svog institucionalnog statusa utiče na medijske javne servise da promovišu zdravstveno bezbednu hranu.

Kako kaže Čabradi, u Zelenoj stranci strahuju da se priprema teren za oslobađanje srpskog tržišta za genetički modifikovano organizme.

- O samim genetički modifikovanim organizmima postoje brojne kontroverze. A sa druge strane ne postoji dovoljno dokaza da nisu štetni po zdravlje ljudi. Mi u Zelenoj stranci smatramo da ne postoji nijedan opravdan razlog, makar to bio i prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, da se dozvoli gajenje genetički modifikovanih sorti u našoj zemlji. Smatramo da Srbija mora ostati GMO Free, odnosno slobodna od GMO proizvoda, zbog građana Srbije i zbog naše dece. Kao Zelena stranka i kao stranka kojoj je anti-GMO politika jedan od temelja u Manifestu od 10 tačaka koji smo usvojili na poslednjoj Skupštini stranke, pozivamo građane da se zajedno sa nama žestoko usprotiove korporacijskim lobijima - istakao je ovaj narodni poslanik.

On ističe da Srbija nije ničija prćija i poligon za sprovođenje interesa velikih korporacija.

- Građani Srbije moraju znati šta jedu. Zalažemo se da Srbija neguje tradicionalnu poljoprivredu, da pomogne našim ratarima i podstakne organsku proizvodnju i da time parira drugim zemljama. A ako se oslobađanje za GMO proizvode i pored svega dopusti u Srbiji, učinićemo sve da obezbedimo striktno obeležavanje proizvoda koji sadrže GMO. Ipak, nadamo se da do toga nikako neće doći - izjavio je predsednik Zelene stranke.

Prvi veliki skup pod nazivom "Stop GMO" koji će Zelena stranka organizovati je u subotu 9. decembra u Knez Mihailovoj ulici (kod nekadašnjeg Ruskog cara) u Beogradu, a počinje u 12h.

  • LOL

    08.12.2017 09:31
    Protiv gmo-a zaista nemam nista, niti je dokazano da je stetan niti je dokazano da nije stetan ,za razliku od insekticida, pesticida,fungicida,herbicida, antibiotika, emulgatora itd. za koje je DOKAZANO da su veoma stetni. Kada sve to stavim na tas iskreno radije cu detetu dati gmo nego prskan proizvod koji izaziva kancer. Gmo ce mozda uticati na njegovo praprapraunuce dok ce insekticid bez problema da izazove kancer onom ko ga konzumira.U svakom slucaju bilo bi fer da se oznacavaju proizvodi koji sadrze gmo da bi oni koji ne zele da se hrane takvim proizvodom mogli da ga zaobidju ali isto tako smatram da i na mesu treba da stoji oznaka sa cim je kljukana ta zivotinja, na vocu i povrcu bi trebalo da stoje podaci sa cim je tretirana biljka itd. Na zalost to kod na nece nikad zaziveti iz prostog razloga jer smo takav narod. Mi kao da uzivamo da trujemo sami sebe. Ako pogledate sta sve ima recimo u jednom kulenu(samo u slucaju ako imate poznanika u mesnoj indutriji ,posto se to naravno ne stavlja na etikete) dobijate proizvod koji je po meni stetniji nego da plivate u moru pored Fukusime. Koristi se meso prepopuno antibiotika koje je raslo na koncentratima sumnjivog i ne kontrolisanog porekla. Posle klanja meso se tretira nizom hemikalija, dodaju se aditivi kao sto su ukus dima, nitratne soli, mlevena paprika puna pesticida,insekticida..., zacini koji su takodje hemiski tretirani i naravno kukuruzni sirup(koji baj d vej se pravi iskljucivo od gmo kukuruza).
  • RVosha

    08.12.2017 08:09
    teror
    A kada ce biti kampanja za promenu vlasti ?
  • preduzetništvo

    07.12.2017 23:05
    pera 07.12.2017 • 19:45
    ..
    Ne postoji ni jedan naucni dokaz da su GMO stetni. Imate samo galamdzije i da linkujete na jutjub 'dokaze'.
    @
    Tebi i tvojoj porodici iskreno želim da se hranite isključivo GMO hranom i tako dokažete njenu ispravnost, prijatno vam bilo. Za sebe i svoje želim pravo izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija