Stranci štede u Srbiji

U bankama u Srbiji milione evra oročavaju fizička lica iz Engleske, Nemačke, pa čak i Holandije, zbog visokih kamata koje na oročenje do godinu dana idu i do sedam odsto.

U bankama u Srbiji milione evra oročavaju fizička lica iz Engleske, Nemačke, pa čak i Holandije, zbog visokih kamata koje na oročenje do godinu dana idu i do sedam odsto.

Ukupna štednja u bankama u Srbiji se za samo četiri meseca povećala za 500 miliona evra. Kamate na oročene depozite u evrima u Srbiji nekoliko puta premašuju one u evrozoni, a znatno su veće i od stopa u regionu.

Na oročenja u evrima, banke u Srbiji daju kamatu i do sedam procenata. Stopa u evrozoni je oko jedan odsto, a i u regionu je prilično teško naći banku koja na oročenu štednju nudi zaradu iznad četiri odsto. Štednja u Srbiji je povoljnija tim pre što je porez na kamatu 10 odsto, dok na primer u Nemačkoj porez iznosi 25 odsto.

"Novac nam dolazi iz regiona, a sve je više depozita iz Engleske, Holandije i Nemačke. Reč je o fizičkim licima koji su sa Srbijom povezani uglavnom biznis vezama i koji oročavaju 10-30 hiljada evra. Štednju uglavnom poveravaju većim bankama, a procedura je vrlo jednostavna, jer je uz novac potreban samo pasoš", rekao je "Blicu" bankar koji nije želeo da mu se navodi ime.

  • 12.02.2011 08:31
    Aha, još samo malo pa će nam Holanđani dolaziti u pečalbu. Jedva čekam da čujem "Moj brate u tuđini" Mehe Puzića prepevano na holandski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.