Kosovski sindikati traže ukidanje 1. maja kao praznika

Kosovski sindikati podržali su inicijativu da se Međunarodni praznik rada – 1. maj, ukloni sa liste zvaničnih praznika jer je to jugoslovensko nasleđe.
Kosovski sindikati traže ukidanje 1. maja kao praznika
Foto: 021.rs
Poslanik vladajuće PDK Nait Hasani pokrenuo je inicijativu da se praznik rada ukloni sa liste zvaničnih praznika na Kosovu. Za ovu inicijativu sada je dobio i podršku sindikata, prenosi BIRN. 
 
Predsednik sindikata zdravstvenih radnika Bljerim Sulja rekao je da inicijativu tek treba da odobri Skupština.
 
Prvi maj je, kako tvrdi, relikvija jugoslovenske ere. 
 
"I u većini evropskih zemlja, to nije zvaničan praznik, i ukoliko je naš cilj da se pridružimo Evropi, to treba da bude slučaj i u našoj zemlji. Mi dolazimo iz komunističkog sistema bivše Jugoslavije i navikli smo da imamo slobodan dan 1. maja", rekao je Sulja.
 
I predsednik sindikata civilnih službenika Mursel Zumberi podržava predlog objašnjavajući da je Prvi maj "tretiran kao praznik još pre rata, iz prethodnog sistema bivše Jugoslavije." 
 
Predsednik sindikata nezavisnih trgovaca Kosova Avni Ajdini kaže da je činjenica da Kosovo slavi Prvi maj "loš sindrom zaostao iz prošlosti". Dodao je i da Prvi maj treba da bude dan kada se protestuje za radnička prava, kao što su "zahtevanje plata, boljih uslova rada, zdravstvenog osiguranja, dostojanstvenih penzija, trudničkog bolovanja i drugih zahteva". 
 
Kosovskom parlamentarnom odboru za prava i interese zajednica i povratak podneti su i predlozi da se 15. februar- Dan državnosti Srbije, 28. jun – Vidovdan i 24. jun – Dan Egipćana svrstaju u državne praznike na Kosovu.
 
Usledila je serija oštrih reakcija protiv dva srpska praznika. To su, kako su rekli poslanici, neprihvatljivi predlozi, to je "provokacija" i "uvreda", prenosi Kossev.
  • Logi

    28.10.2018 14:15
    laž
    To da se Praznik rada ne slavi u Evropi je laž. Može svako proveriti listu zemalja u kojima se on slavi. Predložio bih južnoj srpksoj pokrajini i da poruši puteve, pruge, elektrane, zgrade i sve objekte društvenog standarda pošto je i to nasleđeno od Jugoslavije. I da vrati dug koji je nasledila od Jugoslavije. I da ne "gori" struju koju proizvode elektrane nasleđene iz Jugoslavije. Pri tome, taj datum nije iz jugoslovenske, već američke istorije, a to su "im" koliko znam najveći prijatelji. Žao mi je naših ljudi koji žive pod represijom takvih retrogradnih "vlasti". Nadam se da će doći dan kada će se to stanje rešiti u našu korist.
  • Miroslava

    28.10.2018 11:01
    Kakva “država” takve i “ideje”!! Cela Evropa slavi 1. Maj
    kao državni praznik i taj dan je neradni. Ali do mozgova Kosovovske “vlasti” nije još doprlo! Tu nema pomoći!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.