Niko ne kontroliše da li se krši zabrana prilaska žrtvama nasilja

Uprkos zabrani prilaska koja mu je bila izrečena, D.J. (25) je preksinoć na Novom Beogradu prišao svojoj supruzi i pucao joj u grudi i rame, nakon čega je pucao sebi u glavu.
Niko ne kontroliše da li se krši zabrana prilaska žrtvama nasilja
Foto: Pixabay
Oboje se, kako je za Politiku rečeno, trenutno nalaze u Urgentom centru u teškom stanju.
 
Kako piše Politika, kontrola mere zabrane prilaska koju je sud izrekao suprugu, kao i u svim drugim slučajevima, u smislu svakodnevnog nadzora - ne postoji. Policija je dužna da reaguje tek po prijavi da se mera ne poštuje.
 
Tri organa imaju ulogu kada je reč o izricanju mere zabrane prilaska. Tužilaštvo je to koje predlaže da se mera odredi, sud o tome donosi odluku, a policija reaguje ako se zabrana ne poštuje. Kada se prijavi nepoštovanje zabrane prilaska, tužilaštvo ima mogućnost da sudu predloži izricanje strože mere, kao što je, na primer, pritvor, piše Politika.
 
Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, potvrđuje da izricanje pomenute mere niko ne kontroliše, ali dodaje da su oni koji poštuju izrečenu meru u većini.
 
"Praksa je pokazala da žrtvi izricanje ove mere mnogo znači. Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, daleko je više onih koji poštuju zabranu od onih koji to ne čine. Dok je zabrana na snazi, oni se drže po strani, tako da ne bih rekla da je mera uvek uzaludno izrečena. Nažalost, ima i drugačijih primera. Nedavno je u Novom Sadu čovek ubio ženu uprkos zabrani prilaska. Postoji i treći tip muškaraca. To su oni sa nekom patologijom koje ova mera, možda, i provocira", navodi ona.
 
Stanojević smatra da bi, prilikom predlaganja i određivanja mere zabrane prilaska, tužilaštvo i sud trebalo da traže mišljenje psihologa i psihijatra. 
 
Zaključuje da bi bilo dobro da oni koji odlučuju o izricanju mere, pred sobom imaju psihološki profil prijavljenog za nasilje.
 
Od početka godine u Srbiji je 11 žena ubijeno u porodičnom nasilju. Samo u poslednjih nekoliko nedelja u slučajevima porodičnog nasilja stradalo je pet žena, a statistički podaci pokazuju da je svaka treća žrtva nasilja prethodno to prijavila.
  • Jadno dete

    20.11.2021 19:44
    Majka zlostavljacica
    Meni se desilo to da je "moja majka"koja je prijavljena na istoj adresi kao I ja Ali ne zivi u toj kuci nego zivi sa mojim ocuhom na drugoj adresi.Juce dosla u kuci mojih babe I dede koji nazalost nisu vise sa nama I maltretirala me do iznemoglosti samo zato sto joj nisam dozvolila da dovede "Prijatelja" pored mog ucuha... I na kraju je ona ispala zrtva a ja sam dobila zabranu prilaska na adresu gde zivim I gde sam prijavljena ....Da li u ovoj drzavi postoji negde zastita mladih I kome treba da se obratim jer trenutno spavam u autu bez icega... Hvala puno
  • Inspektor Višekruna

    13.06.2019 10:58
    @Nebojša
    Hitna mera se ne primenjuje odmah?
    Krivi su oni koji primenjuju zakon, a ne oni koji su ga doneli?
  • Nebojsa

    12.06.2019 20:13
    Uzalud
    Uzalud zakoni uzalud sve ako nema kontrolne i kaznene funkcije samim tim.
    Resenje je prosto i o njemu sam pisao prvi i godinama.
    Nasilnik mora imati nanogicu a zrtva token koji bi registrovao prilazak zrtvi na manje od 200m. Sistem za pracenje bi alarmirao u nekom centru za monitoring i policija bi odmah intervenisala. 100 m je malo i nema pomoci za zrtvu i tesko da moze da se skloni.
    Isto tako kidanje nanogice bi bilo alarmirano a danas ni to se ne prati nego im pobegne ako zeli.
    Da ne pisem ponovo o tome da kada se izda privremena mera prilaska da ako se zali da ne pise u resenju da zalba ne odlaze izvrsenje i da je ono odmah pravnosnazno.
    Centar za socijalni rad u Novom Sadu je katastrofa i spor i navodio sam primere. A onda kao svi u cudu zasto toliko zrtava. E zbog ovoga sto sam naveo je broj zrtava toliki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija