Menu 021

U Srbiji crkveni objekti na državnim parcelama

Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države.
Info 26.06.2019. | 19:29
U Srbiji crkveni objekti na državnim parcelama
Foto: 021.rs
Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja, piše RSE.
 
Pitanje imovine pravoslavne crkve aktuelizovano je pošto se SPC u Crnoj Gori protivi donošenju zakona koji predviđa da će država postati vlasnik svih verskih objekata i zemljišta koji su bili u državnoj svojini ili su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica.
 
Podsetimo, SPC u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovesti, a sam zakonski akt nazvan je "otimačinom".
 
Istovremeno, u Srbiji su u državnoj svojini pojedine parcele na kojima su verski objekti SPC. Na državnim parcelama su neke od beogradskih crkava, važne zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Na tom zemljištu SPC ima pravo korišćenja, ali ne i vlasništva.
 
Kako je došlo do takve imovinsko-pravne situacije, objašnjava Mile Antić iz Mreže za restituciju. Antić podseća na proces nacionalizacije imovine koji je sproveden nakon Drugog svetskog rata, i koji je prema njegovim rečima, omogućio državi da upostavi kontrolu nad verskim zajednicama.
 
Mogućnost da verske zajednice povrate svoju imovinu otvorena je 2006. godine, kada je donet Zakon o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama.
 
"Zakon je dao mogućnost i prava Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i drugim verskim zajednicama, da kao vlasnici 'gazduju', odnosno raspolažu tom imovinom, u skladu sa zakonom. A to podrazumeva da vi kao vlasnik imate imovinu kao privilegiju, ali istovremeno imate i sve obaveze", pojašnjava Antić.
 
Prema podacima katastra, Srpska pravoslavna crkva zavedena je kao "držalac objekta", odnosno Hrama Svetog Save koji se nalazi na parceli u katastarskoj opštini Vračar, a u opisu svojine navode se "drugi oblici". U opisu pravnog statusa Hrama stoji da je u pitanju "objekat koji ima odobrenje za gradnju, a nema odobrenje za upotrebu". Zabeležba da za objekat nije izdata upotrebna dozvola upisana je 25. juna 2007. godine.
 
Slična je situacija i sa parcelom u katastarskoj opštini Stari grad na kojoj je Saborna crkva u Beogradu. Prema podacima katastra, i ta parcela je u državnom vlasništvu, dok na njoj SPC ima pravo korišćenja. Za zgradu Saborne crkve navodi se da ima 814 kvadrata, u opisu načina korišćenja zgrade stoji podatak da je to "zgrada Srpske pravoslavne crkve". Za crkvu postoji zabeležba da je upisana kao kulturno dobro, dok se u opisu svojine navode "drugi oblici".
 
Država je vlasnik i parcele na kojoj se nalazi Crkva svetog Marka na Tašmajdanu. Prema katastarskim podacima, korisnik te parcele je Grad Beograd, a pravo korišćenja ima i Srpska pravoslavna crkva. Sama zgrada crkve nalazi se u privatnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu SPC.
 
Mile Antić kaže da je za takvu situaciju, pored ostalih, odgovoran Republički geodetski zavod.
 
"Katastar je potpuno nepouzdana baza podataka, netransparentni su i više pažnje posvećuju vrlo spornim prinicipima koji kažu – ti si korisnik, a kao korisnik, onda si i vlasnik. Međutim, to nije istina", pojašnjava Antić i dodaje da odgovornost za to što u pojedinim slučajevima nije potpuno jasno šta je crkveno, a šta državno, snose i crkveni velikodostojnici.
 
SPC je u Srbiji najveći pojedinačni dobitnik sredstava iz republičkog budžeta, iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama. Među najvećim dotacijama iz budžeta koje su namenjene SPC je novac za izgradnju Hrama Svetog Save.
Autor: RSE
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Dejana Tanacković
  28.06.2019 22:31
  Tamo gde je SPC uknjižena kao korisnik na izgrađenom i neizgrađenom građevinskom zemljištu, ista je ex lege, konverzijom prava korišćenja u pravo svojine, stekla pravo svojine 11.9.2009. godine stupanjem na snagu važećeg Zakona o planiranju i izgradnji. Pre toga svojina na ovom zemljištu je Crkvi oduzeta ex lege 26.12.1958. godine, stupanjem na snagu Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta. Svi hramovi SPC se nalaze na zemljištu u privatnoj svojini SPC. Koji su to "drugi oblici svojine" koje katastar upisuje? To ni oni sami ne znaju. Postoje privatna svojina, javna svojina (državna, pokrajinska i jedinica lok. samouprave), zadružna i još uvek društvena. O katastru nepokretnosti i njegovoj ažurnosti i tačnosti ne treba trošiti reči.
 • Komifo
  28.06.2019 11:04
  @Петровград
  Normalno da je na SPC hajka, nego na koga će? Ne prakiraju se hodže na košarkaški teren Jovine gimnazije, niti galame protiv Zmajevih dečijih igara pod svojim prozorom. Ne vrište ovde protiv civilizacijskih vrednosti ni 'sandžaklisti' ni sirijski migranti, nego zatucani pravoslavci nadošli iz najgorih balkanskih zabiti. Nije ova sumanuta država spr*ala 60 miliona evra ni na Bujanovac ni na Novi Pazar, nego na velelepne automobile i vile bradatih biznismena.
 • Vlada
  28.06.2019 09:18
  @Петровград

  Kakva vam je nacija, takve su i institucije od nacionalnog značaja - pune zaostalih lopurdi.
 • pera
  27.06.2019 16:54
  ..
  Evo ih kerovi u komentarima cuvaju SPC, tako da znas je cela 'rasprava' samo predstava. Na istoj su strani. Bar dok vodja ima podrsku SPC za Kosovo.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest