Oboleli od melanoma u Srbiji nemaju adekvatne terapije koje postoje u regionu

U Srbiji oboleli od melanoma nemaju adekvatne terapije koje postoje u regionu, ukazao je predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.
Oboleli od melanoma u Srbiji nemaju adekvatne terapije koje postoje u regionu
Foto: Pixabay
On je rekao da se broj pacijenata obolelih od ove bolesti svake godine povećava i apelovao na Ministarstvo zdravlja  i Republički fond za zdravstveno osiguranje da obezbede sve potrebne terapije za ove pacijente. 

Na tribinu u Zemunu posvećenoj Mesecu borbe protiv melanoma, govorilo se o terapijama koje postoje u Srbiji i onima koje bi trebalo dodatno uvesti, neophodnosti zaštite od sunca tokom letnjih meseci, kao i o značaju ukidanja solarijuma.

Cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svesti u javnosti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, ali i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja.
 
Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu tokom ove kampanje organizovane u devet gradova u Srbiji, ali i u Sarajevu i Banja Luci.
 
Udruženje pacijenata obolelih od melanoma insistira na neophodnosti uvođenja adjuvantne terapije koja se još ne nalazi na listi lekova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, a koja bi mogla da spasi mnoge živote, ali i da obezbedi ekonomsku i društvenu korist čitavoj zajednici.
 
Prema rečima Pilipovića, ova terapija prima se u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci.
 
"Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za godinu dana, ne uđe u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente", objasnio je predsednik UPOM-a.

Građanima se savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10 do 17 časova, ali i da se adekvatno štite od sunca koji su ključni preventivni faktori za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

  • Ego

    21.06.2023 22:18
    Sramota
    Kada je moja majka napokon dobila dijagnozu (trebalo je 6 meseci setanja od jednog do drugog) ispostavilo se da citostatik koji joj je propisan jedno 20 god zastareo i da ga na zapadu vise ne koriste. Na kraju se lecila u inostranstvu o svom trosku, sto znam da mnogima nije opcija. I pored toga, ona je bitku izgubila. Pitam se da li bi jos bila tu da je dobila dijagnozu na vreme, da je kao covek mogla da prima terapije u lokalnoj bolnici, da nije sve usporeno, da bolnice nisu oronule, da nije sve centralizovano i da nije sve preko veze…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija