Najavljena obaveza sklanjanja klime: Mera koja je otvorila brojna pitanja

Informacija da će klime koje se nalaze sa spoljnih strana zgrada morati da budu uklonjene, odnosno smeštene tako da budu "nevidljive", otvorilo je brojna pitanja.
Najavljena obaveza sklanjanja klime: Mera koja je otvorila brojna pitanja
Foto: Pixabay
Kako je najavljeno, nepoštovanje te odluke koštaće do 50.000 dinara (fizička lica), a pravna lica i do 100.000 dinara.
Kako da uklone spoljnu klimu ako nemaju terasu, kolika dužina creva bi bila potrebna ako se sprovede do krova, kuda će to crevo da vodi, kako da se crevo sprovede do dvorišne fasade ako neko nema izlaz na tu stranu, "zar kroz komšijske stanove"... samo su neka od pitanja.
Podsetimo, reč je o jednoj od novina predviđenih izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Rok koji je ostavljen je 10 godina, ali je za neke i kraći - za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara je dve godine, a za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini pet godina. Pravilo se ne odnosi na fasade koje "gledaju" ka dvorišnoj strani.
 
Nemanja Sučević, montažer klima u jednoj beogradskoj firmi, kaže da će to biti veoma veliki problem za ljude koji nemaju terasu, jer kod nas "to nije uređeno u startu".
 
"Tražiće se neko rešenje, sve zavisi da li ta kuća ili zgrada ima krov, da li postoji mogućnost da se dođe do tog krova, da bi ta spoljašnja jedinica bila sakrivena, da se ne vidi", kazao je on za "Blic".
 
Naglašava da sve zavisi od klime do klime, koliko je dozvoljen razmak između unutrašnje i spoljašnje jedinice, da bi instalacija bila između njih.
 
"Neki uređaji imaju dozvoljeno do 10 metara, neki do 20, neki do 30... Kada stupi taj zakon na snagu, to bi sve trebalo da se rešava u hodu, na licu mesta. Kada neko potražuje klima uređaj, da na licu mesta izađe majstor i pogleda da li postoji rešenje za montažu klima uređaja i koliko bi bila instalacija", dodaje serviser.
 
Ukoliko dužina creva bude veća, Sučević kaže da će klime sigurno gubiti kapacitet pri radu.
 
"Tu se odmah gleda raspored prostorija, gde će stajati klima uređaj, kolika je razdaljina.. Sve instalacije, odnosno crevo koje izbacuje kondenzovanu vodu, moraju da budu pod konstantnim padom. Ako stavite na jedan zid klimu i ona vam ide kroz, na primer, tri zida, da bi izašao kroz dvorišnu stranu, onda to crevo konstantno mora da pada", pojasnio je on.
 
Onda će, prema njegovim rečima, u trećoj prostoriji "maltene da vam instalacija udara dole u pod i da vam izlazi nisko".
 
Ukoliko ta novina predviđena izmenama Zakona o planiranju i izgradnji stupi na snagu, Sučević smatra da će onda morati da "stupe na snagu i pumpe za kondenzovanu vodu".
 
"To je pumpa koja se postavlja ispod unutrašnje jedinice, u nju kaplje voda i pumpa izbacuje kroz to crevo. Onda to crevo može da ide i ravno i uzbrdo", naveo je Sučević kao rešenje.
 
Ipak, mišljenja je da će sve to biti "užasan problem za nas kao majstore i za ljude koji žele da imaju klima uređaj".
 
Optimalno rešenje "skrivene" klime unutar terasa
 
"Blic" je razgovarao i sa serviserima iz Valjeva, koji smatraju da je optimalno rešenje iskustvo koje su sa postavljanjem klima imali u glavnom gradu Austrije.
 
"U Beču smo radili i primenili rešenje koje po našem mišljenju jeste pravo, a to su 'skrivene' klime unutar terasa, postavljene do zida i poda terase. Dakle, tamo spoljna jedinica ne sme da bude nakačena na terasu i da prelazi njen gabarit i tako bi, bez obzira da li se terasa nalazi na 'licu' ili 'leđima' zgrade, to moglo da se najjednostavnije reguliše i kod nas", kažu oni.
 
Premeštanje klime 14.000 dinara
 
Ako živite u unutrašnjosti Srbije u stambenoj zgradi i imate sreće da vam je klima uređaj postavljen na samo metar od terase koja je pri tome otvorena i gleda u dvorište zgrade, premeštanje klime stajaće vas minimalnih 14.000 dinara, kažu serviseri.
 
Naime, usluga uklanjanja klime sa mesta na kojem se nalazi košta 4.000, njeno ponovno postavljanje na drugu propisnu lokaciju je 8.000, a instalacija 2.000 dinara po dužnom metru kabla. Reč je o trenutnim cenama u unutrašnjosti Srbije, dok bi vas ovaj posao u Beogradu, ukoliko biste ga realizovali ovih dana, koštao 10-15 odsto više, zavisno od toga koji servis za klima uređaje biste angažovali.
 
Serviseri ne veruju da se može izvesti ono što je planirano
 
Čini se da nakon najave o mogućoj primeni novine premeštanja klima po predviđenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, firme koje se bave servisiranjem ovih uređaja mogu zadovoljno da trljaju ruke. Međutim, serviseri iz Valjeva i Kraljeva s kojima je Blic razgovarao niti su oduševljeni što bi imali više posla, niti su ubeđeni da je ono što se planira moguće izvesti.
 
Naime, njihov zajednički odgovor na pitanje kako premestiti klima uređaj da bi bio po predviđenim novim propisima jeste sledeći: "Jedino je moguće sprovesti u delo ako stan ima terasu koja gleda na dvorište".
 
"S druge strane, uvereni smo da će to biti neizvodljivo za stanove koji su pozicionirani na 'licu' zgrade i nemaju pristup 'leđima' objekta. Razvlačenje creva kroz tuđe stambene jedinice niti je dozvoljeno, da jeste koštalo bi ekstremno puno novca, a efekat bi bio praktično nikakav, jer što je duže crevo, to je manji učinak klime, svejedno da li je reč o hlađenju ili zagrevanju", kažu oni.
 
Zastakljene terase će morati da se uklone
 
Sledeći problem koji ističu jeste šta će biti sa onim vlasnicima stanova koji su svoje terase zastaklili, kako bi dobili nešto više kvadrata stambenog prostora, a takvih nije malo.
 
"Prvo će morati njih da uklone, a to je investicija koja nije nimalo mala i jednostavna. Sem toga, ni zastakljivanje terasa nije bilo po zakonu, pa se ipak masovno sprovodilo. Dakle, da bi spoljna jedinica bila unutar terase, moraće prvo da skinu stolariju. Potom, moraće klime, da bi sve funkcionisalo kako treba, da budu u istoj liniji za svaku stambenu jedinicu. A u jednoj zgradi od 30 stanova svi imaju ideju kako je bolje, jer neko želi da mu klima bude usmerena na dnevni boravak, a neko u spavaću sobu. Potom, šta sa stanovima koji imaju više od jedne klime, kako kod njih dve spoljne jedinice spakovati unutar terase promera dva sa metar", konstatuju i ujedno se pitaju serviseri klima uređaja.
Najbolje bi bilo da grad i opština uređuju svojim aktima
 
Sve bi, dodaju, moralo biti regulisano propisima s jednog mesta i, kako kažu, najbolje bi bilo kada bi svaki grad i opština to uređivali svojim aktom, od načina uklanjanja spoljnih jedinica do načina novog postavljanja.
 
"Jer se do sada radilo kako je ko hteo, čak i u novogradnji, a da ne govorimo o starim zgradama. I ovi novi predlozi su pomalo 'na o-ruk', a jedina dobra stvar je što je rok za primenu punih 10 godina. Priča se dosta i o centralnoj klimatizaciji a građani jedva kupe klimu od 300-400 evra, dok centralna košta 100 evra po kvadratu. Teško će zaživeti sve ovo", smatraju sagovornici beogradskog lista.
 
Zakonom je predviđeno da će svaka jedinica lokalne samouprave doneti akt kojim će bliže urediti način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju.
  • Zika zivac

    02.08.2023 09:56
    Paz ja molim paznju, zgrada s jedne strane gleda na parking sa druge parkig sa prolazom na na drugu ulicu. Sta ce mo sad. Normalno proglazoce i jednu i drugu ulicom ukinu ce patking reseno. Parkira ce se u beogradu na vodi , centi , mladenovcu obrenovcu itd bravo ggenijalci, sa druge strane ko ima taj ce biti izuzet od zakona kao VIP licnost. Jad i beda drzave.
  • Dusanka

    02.08.2023 09:40
    Da li je moguce
    Opet neko pravi izvoriste novca bice licence ili nesto slicno, ovo me podseca na notare. Sad je vazan izgled estetika zgrade, kuce, a smetilista po ulicama nisu bitna. Nije bitno ni to sto pijemo mi u Novoj Pazovi vodu koja je kao turska kafa cesto pa ko ima para kupuje ko nema ceka da se izbistri. Prlazi kroz azbesne cevi iz 60.tih godina i sto se trujemo nema veze to se ne vidi u zemlji je. Kada zovem da pitam sto je prljava odgovor - sta cete sudbina -.
  • Matematik

    02.08.2023 09:05
    Propisani pad za kanalizacione instalacije je ako se ne varam 2-3% da bi voda oticala i sa sobom nosila i čvrst otpad. Matematika kaže da je na 1m 2,5% (da uzmemo sredinu), 2,5cm, na 10m to je 25cm, a unutrašnja jedinica ide na 2m od poda, pa nije baš da će po stručnjaku ići podom instalacija.
    Sa druge strane, niko ne kaže da se odvod unutrašnje jedinice ne može izvesti na jednu stranu, a spoljašnje na drugu stranu, odnosno, na jednom zidu se lepo buši rupa za crevo unutrašnje jedinice, pod uglom, i spaja na spoljašnji odvod koji je na zidu i kupi sve klime sa te vertikale, ne curi svaka kako koja stigne po glavama prolaznika, već se cevima odvodi do obližnje zelene površine i zaliva zelenilo. Isto se izvede i za spoljašnje jedinice, pa imate i odatnu zelenu korist od klime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.