Ekspert uporedio korist za državu: Evo zašto Rio Tinto treba da pravi banju, a ne da rudari

Međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine Dušan Vasiljević objasnio je svoju tvrdnju da kompanija Rio Tinto u Mačvi može da napravi banju.
Ekspert uporedio korist za državu: Evo zašto Rio Tinto treba da pravi banju, a ne da rudari
Foto: 021.rs
On je uporedio ekonomsku korist koju bi država imala od banjskog turizma i rudarenja litijuma.
 
"Ljudi prave šalu na to što sam rekao da bi bilo bolje da Rio Tinto pravi banju, ali to uopšte nije bilo bez osnova. Mačva je najbogatija termalnim vodama u Srbiji. Može tamo sigurno da se napravi banjski kompleks sa 1.000 ležaja, bez preterivanja, kako to rade u Mađarskoj, na primer", kazao je Vasiljević za novine Nova.
On navodi da je Srbija 2022. godine imala 12 miliona noćenja sa 2,2 milijarde prihoda, što znači da svaki turista potroši oko 180 evra dnevno (što na noćenje, što na hranu i ostalo).
 
"Neka banja radi sa 55 odsto popunjenosti tokom godine, to jest 200 dana, što je realno za banjski turizam. Time možete ostvariti dodatnih 36 miliona evra prihoda od turizma. Mačva bi imala i širu korist – to bi podstaklo razvoj lokalne poljoprivrede, uslužnih delatnosti i malih i srednjih preduzeća", računica je Vasiljevića.
On ističe da bi Rio Tintu dobro došlo da kaže kako je uradio nešto pozitivno, a pri tom bi sav taj novac ostvaren direktnom i indirektnim delatnostima ostao u Srbiji.
 
S druge strane, kada je u pitanju rudarenje litijuma, procenjuje da će država u najboljem slučaju godišnje profitirati 16 miliona dolara.
 
Istićući da ugovor između Rio Tinta i Srbije niko u javnosti nikad nije video, pa samim tim ne znamo ni šta je dogovoreno, dodaje da je jedino sigurno da država ima pravo na rudnu rentu.
 
"To je jedino što je ovde zagarantovano kao prihod. Rudna renta u Srbiji za tu vrstu eksploatacije je pet odsto od prihoda. Cena litijum-karbonata, kao krajnjeg proizvoda vađenja rude i njenog obogaćivanja, varira i trenutno je oko 13.500 dolara. Procenjeno je da bi se u Jadru godišnje dobijalo 24.000 tona ovog proizvoda i kada se to pomnoži sa trenutnom cenom i od toga izračuna 5 odsto, dobije se 16 miliona dolara", kaže sagovornik Nove.
 
Ističe da je pravo pitanje da li će država i toliko da dobije, jer prema našim propisima onaj ko eksploatiše rudno bogatstvo sam prijavljuje koliko je rude izvadio i koliko je od toga prihodovao.
 
"Ne tvrdim da će neko da obmane državu, ali postoji dosta širok prostor za tumačenje koliko je ko rude zaista izvadio iz zemlje a koliko je prijavio. Srbija ima samo tri republička rudarska inspektora. To je jako mali broj koji ne može da kontroliše sve one koji se bave eksploatacijom mineralnih resursa, da li rade po propisima", navodi Vasiljević.
Kada je u pitanju radna snaga, podseća na navode Rio Tinta da će proces eksploatacije biti automatizovan, što znači vrlo malo radne snage.
 
"A i ako je bude bilo, vrlo je upitno ko će tu da radi. Postojeći rudnici nemaju dovoljno rudara. Hoćemo li da uvozimo rudare iz Nepala, iz Šri Lanke, pošto nam odatle sad dolaze vozači autobusa? Ako se to desi, oni će sve što zarade da skupe i odnesu kući", upozorava ekspert.
 
Dodaje i to da će država besplatno dati infrastrukturu, a izvesne su i subvencije.
 
"Ako dobiju 5.000 do 10.000 evra po radniku, investitor će praktično imati pokrivene troškove poreza i doprinosa na plate. Kad podvučete crtu, država će u najboljem slučaju dobiti tih 16 miliona dolara godišnje. Da li je to dovoljno da se Srbija nosi sa svim potencijalnim problemima koje takva eksploatacija objektivno ima?", pita Vasiljević.
  • Salamander

    06.02.2024 06:56
    da je vlast u prilici
    da napravi korist za državu, što joj svrha je i cilj, zato oh plaćamo i ulažemo u njih, ali nije. Ne sluša ni ova naša vlast onog ko je hrani.
    Zato i ne pravi profit, nego naprotiv.
    Ovo je opet neka "demonkratska" vlast.
    Zato nam i ulaze kojekakvi: eto se i medjusobno tuku.

  • B

    06.02.2024 06:10
    V
    Zakljucak Rio Tinto iskopa "Banju" i svi zadovoljni Jedino sto ce raja kasno skontati da je u bazenima solna kiselina.
  • Surova Stvarnost

    06.02.2024 02:50
    Malo realnosti...
    Sve je to bez sumnje pozitivno i logično što Ekspert kaže, ali Ekspert (nadam se nenamerno) prelazi preko nekih stvari koje nemaju veze sa zdravom računicom već sa kojekakvim globalnim političkim interesima i trgovinama koje ne interesuje benefit jednog naroda, pa čak ni uvećanje profita jedne kompanije. Tu je u interesu nešto mnogo krupnije, kao i obično...
    Ovde se brkaju babe i žabe. Jedno je zdrava ekonomska logika i profit o kojima Ekspert govori, a drugo je strateški interes da Evropa ne bude zavisna od litijuma iz Kine, a to nije nikakva nova priča. Tako da, najveći profit neće imati ni Rio Tinto ni Srbija, već evropska industrija zavisna od litijuma, s jedne strane. S druge, ovlašćeni pojedinci u ovoj zemlji koji će dobiti lepu nadoknadu za svoj trud da se toj istoj industriji po svaku cenu (i to baš svaku) omogući da dođe do resursa u Srbiji. Te pojedince niko ništa ne pita. Ako neće oni, ima drugih pojedinaca u našoj zemlji koji će pristati na diktat, sprovesti to što se ima sprovesti i dobiti adekvatnu nagradu za svoj angažman.
    Sve ostalo je demagogija i (ne)namerno zamazivanje očiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija