Studija: U većini zemalja se neće rađati dovoljno dece, posebno loše stanje u Srbiji

Stope fertiliteta u gotovo svim zemljama biće preniske da bi održale nivo stanovništva do kraja veka, a većina živorođene dece u svetu rodiće se u siromašnijim zemljama.
Studija: U većini zemalja se neće rađati dovoljno dece, posebno loše stanje u Srbiji
Foto: Pixabay
To je istaknuto u studiji objavljenoj juče.
 
Trend će dovesti do podele na "bejbi bum" i "bejbi bast" širom sveta, s tim da će se procvat koncentrisati u zemljama s niskim prihodima koje su osetljivije na ekonomske i političke nestabilnosti, izjavio je viši istraživač Stein Emil Volset sa Instituta za metriku zdravlja i evaluaciju (IHME) Univerziteta Vašington u Sijetlu.
Studija objavljena u časopisu "The Lancet" predviđa da će 155 od 204 zemlje i teritorija širom sveta, ili njih 76 odsto, imati stope plodnosti ispod nivoa zamene stanovništva do 2050. godine. 
 
Istraživači procenjuju da se do 2100. godine očekuje da će taj broj porasti na 198, odnosno 97 odsto. 
 
Predviđanja se temelje na anketama, popisima stanovništva i drugim izvorima podataka prikupljenim od 1950. do 2021. u sklopu Studije o globalnom teretu bolesti, povreda i faktora rizika.
Više od tri četvrtine živorođene dece rodiće se u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom do kraja veka, pri čemu će ih više od polovine biti u subsaharskoj Africi, rekli su istraživači.
 
Podaci pokazuju da je globalna stopa plodnosti, odnosno prosečan broj rođenja po ženi, pala s oko petoro dece u 1950. na 2,2 u 2021. 
 
Do 2021. godine, 110 zemalja i teritorija, odnosno 54 odsto, imalo je stope ispod nivoa zamene stanovništva od 2,1 deteta po ženi.
 
Studija naglašava posebno zabrinjavajući trend za zemlje poput Južne Koreje i Srbije, gde je stopa plodnosti manja od 1,1 deteta po ženi, što ih izlaže izazovima smanjenja radne snage.
 
Mnoge od zemalja s najmanje resursa "boriće se s pitanjem kako podržati najmlađu, najbrže rastuću populaciju na planeti u nekim od politički i ekonomski najnestabilnijih mesta koja su pod dodatnim stresom zbog vrućine i opterećenosti zdravstvenog sistema", rekao je Volset.
Oslanjanje na otvorenu imigraciju
 
Dok pad stope plodnosti u zemljama s visokim dohotkom odražava više mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje žena, istraživači su istakli da taj trend ukazuje na hitnu potrebu za poboljšanjem pristupa modernoj kontracepciji i obrazovanju žena u drugim regijama.
 
Osim toga, "kako se stanovništvo gotovo svake zemlje bude smanjivalo, oslanjanje na otvorenu imigraciju postaće neophodno za održavanje privrednog rasta", rekla je koautorka izveštaja Natalija Batačarji iz IHME-a.
 
Autori su napomenuli da su predviđanja ograničena količinom i kvalitetom prošlih podataka, posebno za period pandemije kovida19 od 2020. do 2021. godine.
  • Eomislav Uikolić

    21.03.2024 10:40
    Ne brinite doći će žuti ljudi koji će nas zameniti.
  • Maja

    21.03.2024 10:24
    Za ocekivati
    U vecini razvijenih zemalja porezi,dazbine,sve je skocilo.Trebaju dve plate da se zivi a u Srbiji da se prezivljava.Deca se ne radjaju radi statistike.Detetu treba da obezbedis pristojan zivot a ne zivot u siromastvu.Danas treba dete da ima racunar,mobilni da ide na neki sport a sve to kosta.O garderobi(obicnoj) I knjigama za skolu,ekskurzijama I da ne pocinjem.Prosla su vremena nasih baba I dedova pa da imamo po sestoro dece koja cuvaju ovce I idu u strikanom dzemperu.Lakse je bilo pre.Danas ti drustvo I sistem namecu da jednostavno je tesko I sa dvoje dece a ne sa vise.Ako zelite da pristojno zive.Nije poenta ko u Africi radjati decu da umiru od gladi I bolesti,to Je neodgovorno
  • Неко тамо

    21.03.2024 10:19
    Овај пад ће да се деси изузетно брзо, брже него што овај текст предвиђа. У првој фази пада наталитета он пада због бољих болничких услова за породиље и децу. Тако да уместо да жена роди седморо, осморо деце и да јој пола њих помре (а намера јој је, рецимо, четири), она ће да роди четири јер јој сви преживљавају. У овој фази је сада Африка. У другој фази су промене које обарају наталитет - друштвене. Жене раде, имају плату и поврх тога раде и по кући - и онда нема времена за децу, још ако се убаци неки хоби попут серијица или теретанице онда па дибидус немају времена да се посвете деци. Оптималан наталитет је око 2.3, што обезбеђује комплетну замену целе претходне генерације уз релативно мали пораст који не представља оптерећење на природне ресурсе.
    Потребно је да се множимо, и то под хитно. Мајка да има породиљско нормално а не да је отпуштају кад затрудни. Али то видети нећемо док су ови на власти.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija