VIDEO Svečano dočekan kineski predsednik: Crveni tepih, plotuni, "spontano okupljeni" građani...

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Palate Srbija gde je danas svečani doček kineskog predsednika Si Đipinga koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.
Predsednika Kine dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Intonirane su himne Kine i Srbije, uz crveni tepih postrojena je Garda Vojske Srbije. Ispaljeno je deset počasnih plutona.
 
Nakon svečanog dočeka danas planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.
 
Saobraćaj na Brankovom mostu je blokiran, taj prostor nadleću i helikopteri, prenose mediji. Bulevar Mihajla Pupina kod Palate Srbija je takođe blokiran zbog gužve.
Autobusi su parkirani na Bulevaru Mihajla Pupina u traci od Ju biznis centra do kružnog toka na Novom Beogradu u jednom smeru, i od Starog Merkatora u drugom smeru. N1 piše i da je oko 30 autobusa parkirano kod Hale sportova na Novom Beogradu, a i kod Merkatora je oko 20 autobusa. Registarske tablice na autobusima su iz brojnih gradova u Srbiji, među kojima su i Niš i Kragujevac.
 
Zbog zvaničnog dela posete kineskog predsednika Sija Đinpinga i svečanog dočeka ispred Palate Srbija došlo je do izmena u saobraćaju na Novom Beogradu i u Zemunu, što uključuje i povremeno zatvaranje pojedinih ulica i bulevara.
 
Kako javlja reporter Euronews Srbije, duž auto-puta, ali i pojedinih novobeogradskih ulica nalaze se srpske i kineske zastave, a tu je ona najveća kineska koja pokriva skoro čitav poslovni deo Geneks kule. Osim toga, na ulicama se nalazi i veliki broj pripadnika MUP-a, saobraćajne policije, često i pod rotacijom.
 
 
Pojedini mediji navode da su blokade i kolone vozila na pojedinim deonicama.
 
Detaljan plan posete nije objavljen iz bezbednosnih razloga.
 
 
Nakon asvečanog prijema bi trebalo da usledi "tet-a-tet" sastanak između dva predsednika. Potom sledi plenarni susret kompletnih delegacija, a onda bi trebalo da se organizuje potpisivanje niza dokumenata po sličnom scenariju kao i tokom nekih prethodnih poseta ne samo kineske delegacije, nego i mnogih drugih. 
 
 
Oko podneva uslediće i obraćanje medijima dvojice predsednika i svečani ručak gde bi zapravo kineskom predsedniku trebalo da budu predstavljena, kako pišu pojedini mediji u Beogradu, domaća jela, odnosno srpska kuhinja i srpska vina. 
  • oće li?

    08.05.2024 16:19
    "hvala za prijateljstvo"
  • Gogi

    08.05.2024 14:43
    Haha
    Sendvic trans jos uvek radi!
  • Rade

    08.05.2024 14:08
    Vrbas
    Spontano otišli iz Vrbasa, zamisli čuda sve članovi sns-a ( Nataša M., Miljan M.,...). Beograda ne bi gledali da nije besplatnog autobusa i sendviča.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.