Obradović: U 80 škola lažirani rezultati male mature

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da su na prošlogodišnjoj "maloj maturi" nastavnici ocenjivači u 80-ak osnovnih škola u Srbiji lažirali rezultate završnog ispita.
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da su na prošlogodišnjoj "maloj maturi" nastavnici ocenjivači u 80-ak osnovnih škola u Srbiji lažirali rezultate završnog ispita.

Đacima su upisivali veći broj bodova i prikazivali veći nivo znanja od onog koji su pokazali na ispitu, rekao je Obradović i naveo da je reč o školama u Leskovcu, Kraljevu, Novom Pazaru i da je nezakonitosti bilo u oko šet odsto škola, od nešto više od 1.200 osmoletki. "Prosvetna inspekcija izvršiće proveru u školama u kojima su nezakonitosti konstatovane i preduzeće odgovarajuće mere", rekao je Obradović i naveo da su ove godine uvedene određene novine na završnom ispitu, kako bi se takve nezakonitosti predupredile.

"Zato tražimo da sva deca na ispitu budu u jednoj prostoriji, a ne po učionicama, pa da nastavnik može da zloupotrebi svoj posao, a imamo i niz pravila vezanih za preuzimanje materijala, završetak ispita, supervizore,..", rekao je Obradović. "Oni toj deci suštinski nisu ništa pomogli, jer su svima povećali broj bodova", rekao je ministar.

Pojedini mediji su preneli da su lažiranjem razultata jedni želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora. Propusti su, kako pišu mediji, otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a mediji prenose izjavu izvora iz Ministarstva prosvete u kojoj se tvrdi da su "dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli" ili potpuno netačan zadatak ocenjivali maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena.

Savetnik u odeljenju Ministarstva prosvete u Vranju Jovica Stevanović, međutim, demantovao je danas informacije o lažiranju rezultata male mature u tom gradu i okolnim selima. Stevanović je rekao da mu je nepoznato o kakvim lažiranim rezultatima mature pišu mediji i odakle takve informacije u javnosti. "Ne razumem odakle ti podaci. Oni sigurno nisu iz Ministarstva prosvete, a mediji mogu da pišu šta hoće", rekao je Stevanović.

On je dodao da mu nije jasno koja komisija ili koje telo je došlo do takvih rezultata, jer kako kaže "nema logike da se tako nešto radi".

  • 24.04.2012 08:21
    Kada će neko da proveri kriterijume škola u selima po Vojvodini?
  • Lalla

    23.04.2012 22:02
    sta treba da se desi...
    Ministar policije objavio;
    DROGA u SKOLAMA
    Ministar prosvete objavio;
    LAZIRANI REZULTATI MALE MATURE...
    O snimcima iz skola i ostalim desavanjima...ne treba podsecati...
    Minitarska mesta podrazumevaju i odgovornosti u oblasti kojim ministruju....
    I jedan i drugi racunaju na funkcije i nakon izbora!!!!!!!!.......
    Sta treba da se desi.......??????!!!!!!!!!....
    Druze Tito,skrenusmo sa puta;
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!.....
  • Raspad

    23.04.2012 16:39
    drustvenih normi
    "Posteni" srbijanci. Uostalom sta ocekivati od ucitelja i dece kad je u Srbiji davno nastupio raspad svih drustvenih normi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.