Tijanić ostaje na čelu RTS još dve godine

Uprkos najavama da će biti smenjen čim nova vlast bude formirana, Aleksandar Tijanić ostaje direktor Javnog servisa do kraja drugog mandata 2014.
Uprkos najavama da će biti smenjen čim nova vlast bude formirana, Aleksandar Tijanić ostaje direktor Javnog servisa do kraja drugog mandata 2014.

Kako piše Kurir, iako su se naprednjaci u kampanji isticali izjavama da će prvog dana kada dođu na vlast smeniti Tijanića od te namere se, izgleda, odustalo. U SNS nisu želeli da otkriju razlog.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić rekao je da je izbor generalnog direktora RTS izvršen u skladu sa Zakonom o radiodifuziji. "Posle prijave na javnom konkursu, ponovo ga je izabrao UO RTS, koji jedino može da ga smeni", kaže Karadžić za beogradski list i dodaje da u tom slučaju, prema zakonu, funkcija prestaje jedino ostavkom ili smrću.

Tijanić je, inače, na čelo RTS došao je u vreme prve vlade Vojislava Koštunice, kome je, dok je vršio funkciju predsednika SRJ, bio savetnik za medije (2001-2003). Tada je zbog njegovog dolaska ceo UO RTS podneo ostavku, jer "ne ispunjava formalni uslov - završen fakultet" (studirao je FPN, ali nije diplomirao) i znanje stranog jezika, ali Tijanić nije otišao.

Prethodno je 2001. osujećen njegov dolazak na čelo Politike, pa je Tijanić za tadašnjeg premijera Zorana Đinđića napisao jednu od najcitiranijih rečenica: "Ako Zoran Đinđić preživi, Srbija neće". Pre petooktobarskih promena, važio je za čoveka bliskog porodici Milošević, podseća dalje Kurir i dodaje da se u javnosti smatra da se približio Miri Marković 1988, kada je dogovorio intervju za zagrebački Start, te da je ona navodno zaslužna za njegovo imenovanje za ministra informisanja u vladi Mirka Marjanovića 1998.

Tijanić je 90-ih radio kao glavni urednik BK televizije Bogoljuba Karića i državne TV Politika. S takvim vezama stvorio je duboke kontroverze i mišljenje da je čovek za sve režime, dodoaje Kurir.
  • 09.08.2012 19:41
    Ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovica 1998. godine bio je Aleksandar Vucic.
  • Sdjan

    09.08.2012 16:35
    ... UO RTS, koji jedino može da ga smeni
    Menjajte onda Upravni odbor.
  • panonius

    09.08.2012 16:31
    što ne fakturiše direktno svoj javni servis!?
    Znači , cirkusijada sa duplim fakturama (i za struju - a vala ista i za rts) se nastavlja još dve godine ???? Kada je tako ubeđen da mu je javni servis dobar , što ne fakturiše taj servis na posebnom računu?? da vidim kada bih mu platio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija