Teže do zvanja nastavnika

Iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje najavljuju da bi uskoro mogli biti formulisani minimalni uslovi za izbor u nastavnička zvanja.

Iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje najavljuju da bi uskoro mogli biti formulisani minimalni uslovi za izbor u nastavnička zvanja.

Prema novim kriterijumima budući kandidati bi teže nego sada dolazili do zvanja nastavnika. Nacrt minimalnih kriterijuma za izbor u zvanja nastavnika biće obavezujući za sve visokoškolske ustanove u Srbiji, a predviđaće pooštravanje kriterijuma i veću odgovornost komisija za izbor.

Kako je izjavio Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, predviđene su velike novine sa kriterijumima koji bi morali da budu različiti, prilagodjeni strukama za koje se nastavnici biraju.

"Nisu ista dostignuća koja treba da se uzmu u obzir kada se biraju nastavnici. I mi smo zato hteli da to ide u široku javnu diskusiju, kako bi svaka struka mogla da odredi svoje mesto u ovakvom sistemu. Mi smo pokušali da to uradimo kad se radi o pravnim, ekonomskim naukama, koje su dosta delikatne kada se radi o bodovanjima kada se radi o nauci. Pa ćemo da vidimo šta će biti sa time. A što se tiče straha od toga da neko sutra možda neće biti izabran, pa taj strah treba da ostane. To bolje da bude trema nego strah, pa da se pišu radovi. Nauka ukoliko nije svetska i nije nauka. Mislim da bi sve to trebalo da bude podstrek za mlade da se bave naukom na način na koji to rade njihovi vršnjaci u svetu", kaže Stanković.

  • 13.11.2012 09:45
    Za bavljenje naukom neophodna su materijalna sredstva. Ovde nauke ima samo u tragovima. Ako se neko naš i bavio nekom naukom i nešto objevio, to je učinio dok je boravio negde na nekim dtudijama u inostranstvu. Na opremi koju posedujemo mi nema šta da objavimo.
  • grbavi

    13.11.2012 09:38
    prvi uslov chlan sns-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.