Dve godine od smrti Verice Barać

Prošle su dve godine od smrti Verice Barać, simbola borbe protiv korupcije i afirmacije principa pravne države.
Prošle su dve godine od smrti Verice Barać, simbola borbe protiv korupcije i afirmacije principa pravne države.

Verica Barać je rođena u Čačku 14. juna 1955. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon završenih studija radila je nekoliko godina u PKB Beograd. Potom u Čačku radi u opštinskoj upravi, a od 1997. do 2001. godine je javni pravobranilac te opštine.

Bila je jedan od lidera antiratnog protesta Građanskog parlamenta Čačka u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Jedan je od osnivača Građanskog parlamenta Srbije 2000. godine, a do 2003. je bila i predsednica te organizacije.

Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije imenovana je 23. maja 2003. godine. Savet je Vlada Srbije formirala decembra 2001, a do marta 2012. on je vladi dostavio više od 70 izveštaja, inicijativa, analiza i predloga.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao, minulog februara, Vericu Barać Zlatnom medaljom. U obrazloženju je navedeno da se Baraćeva odlikuje za izuzetne zasluge u borbi protiv korupcije i za afirmaciju principa ljudskih prava i pravne države.

Krajem prošle godine okončane su istrage o sve 24 sporne privatizacije na koje su Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije ukazali desetak godina ranije.

Dobitnica je nagrade "Vitez poziva", koju Nevladina organizacija "Liga eksperata" dodeljuje na Svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojoj profesiji.

Priredila je knjigu Građanskog parlamenta Srbije "Pravac promena" i tri zbornika izveštaja i inicijativa Saveta za borbu protiv korupcije.

Povelju za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" dobila je 2008. godine od Unije sindikata i Kuće pravde Strazbur, a nagradu "Osvajanje slobode" Fonda "Maja Maršićević - Tasić", 2010. godine.

  • Adonis 73

    19.03.2014 20:18
    Izigravanje
    Gospođa Barać je podnela jasan izveštaj o problemima u privatizaciji kod 24 preduzeća. Koliko ja znam ni jedan od ovih slučajeva nije rešen iako je ovaj problem postao stalna poštapalica sadašnje vlasti. Zaludan je i pritisak koji dolazi iz EU.Međutim, jedan je slučaj posebno interesantan, a to je slučaj ATP Vojvodine. U Izveštaju je naglašeno da tu nije sporna privatizacija, već da se radi o prevari privatnog investitora od strane države, odnosno Grada Novog Sada zbog neispunjavanja ugovora. Da bi se skrenula pažnja sa pravog problema hapsi se taj investitor za neke eventualno učinjene finansijske prekršaje (ili krivična dela) od pre 8 godina koji su već bili prispitivani i tada je utvrđeno da ih nije bilo. Po ovome se vidi da ne postoji namera da se reše stvarni problemi navedeni u izveštaju, već se isti kao i u vreme ranije vlasti nastoji marginalizovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija