Srbija zbog sive ekonomije gubi 250 miliona evra godišnje

Zbog sive ekonomije privreda u Srbiji gubi više od 250 miliona evra godišnje, a kada bi se ona smanjila za samo jedan odsto, stvorili bi se uslovi za otvaranje 1.200 radnih mesta, rečeno je danas u Američkoj privrednoj komori.
Zbog sive ekonomije privreda u Srbiji gubi više od 250 miliona evra godišnje, a kada bi se ona smanjila za samo jedan odsto, stvorili bi se uslovi za otvaranje 1.200 radnih mesta, rečeno je danas u Američkoj privrednoj komori.

Na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana intelektualne svojine, 26. aprila, rečeno je da je Srbija napredovala u suzbijanju softverske piraterije, koja je 2000. godine bila zastupljena 99 odsto, u 2011. godini 72 odsto, dok se ove godine očekuje smanjenje za još pet odsto.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi kazao je da je u Evropskoj uniji softverska piraterija zastupljena 35 odsto, ocenivši da bi Srbija stvorila uslove za otvaranje više od 40.000 radnih mesta, ukoliko bi dostigla taj nivo.

Kirbi je istakao da Srbija treba da unapredi zaštitu intulektualne svojine, koja je, kako je naveo, važna za razvoj duštva i celog čovečanstva.

"Mnogo radnih mesta zavisi od intelektualne svojine, u Americi više od 75 odsto kompanija se bavi intelektualnom svojinom, odnosno idejama i inovacijama", kazao je ambasador.

Prema njegovim rečima, intelektualna svojina se ne odnosi samo na softver, muziku, filmove, već i na lekove i razne usluge.

"Više od 70 odsto svetske ekonomije zasnovano je na uslugama, koje su ukorenjene u intelektualnoj svojini, a Srbija ukoliko želi da napreduje mora da unapredi tržište usluga", ocenio je Kirbi.

Kirbi je kazao da je veliki doprinos svetu i intelektualnoj svojini u smislu inovacija dao Nikola Tesla, "koji nije profitirao za svoje izume, jer intelektualna svojina, koja je omogućila svetu da napreduje, nije bila dovoljno zaštićena".

Predstavnik Američke privredne komore Dragomir Kojić naveo je da se napredak u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji očekuje izmenama Zakona o autorskim pravima, specijalizacijom administrativne uprave, formiranjem Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Kojić je istakao da bi trebalo otvoriti i nova odeljenja u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i posebne jedinice u okviru Poreske uprave, koje bi kontrolisale legalnost softvera pravnih lica.

Svetski dan intelektualne svojine, obeležava se 26. aprila u oko 180 država, a ovogodišnja tema je "Inovacija povezuje svet".

  • Milan

    25.04.2014 14:29
    Glupost
    Da država nije svojim porezima, taksama, nametima, zulumima i kulucima udavila legalnu privredu, ne bi bilo toliko sive ekonomije. Niti bi ljudi stajali za buvljačkom tezgom 14 sati dnevno bez doprinosa i zdravstvenog osiguranja da nije pozatvarana sve i jedna fabrika u kojoj su radili. Borba protiv sive ekonomije bi donela više novca u državnoj kasi, taman toliko da ta država počne da izdržava lica koja bi ostala bez svakih primanja zbog borbe protiv sive ekonomije. Drugim rečima, presipanje iz šupljeg u prazno.
  • Novosađanin

    25.04.2014 13:56
    Možda država gubi 250 miliona evra ali tako preživljava bar 500.000 ljudi, kojima ova država ne može da obezbedi osnovne uslove za život. Čak i da uzme država te pare - opet ne bi ništa učinila za te ljude. Opet bi to neko već pokrao, bio bi par meseci u pritvoru i vozdra...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.