Verbić: Učenike osposobiti da imaju kritički stav

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da se učenici moraju osposobiti da imaju kritički stav o onome što čitaju u medijima, te da bi u školama u okviru svih predmeta trebalo da uče o medijskoj pismenosti.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da se učenici moraju osposobiti da imaju kritički stav o onome što čitaju u medijima, te da bi u školama u okviru svih predmeta trebalo da uče o medijskoj pismenosti.

Verbić je istakao da učenici treba da nauče da analiziraju ono što se pojavljuje u medijima.

"Moramo da osposobimo ljude koji izlaze iz škole da imaju kritički stav prema tome šta se pojavljuje u medijima, da ne čitaju samo jedan medij, da analiziraju i ono što čuju od drugih i posebno da analiziraju ono što oni šalju u taj medijski prostor (putem Fejsbuka ili Tvitera)", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, živimo u svetu u kome informacije nisu jednosmerne ka čitaocima i gledaocima, već svi mogu na vesti da reaguju, te da na društvenim mrežama to sve češće čine mlade osobe.

"Mi smo odmah u medijima čim reagujemo... a učenici treba da nauče razliku između podatka i informacije i moraju da razumeju kakva je razlika između činjenice i tumačenja", istakao je ministar prosvete.

  • 25.07.2014 15:23
    "da se učenici moraju osposobiti da imaju kritički stav o onome što čitaju u medijima"
    Ministre prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kakav je vas kriticki stav o plagijatu vasih kolega?
  • 24.07.2014 18:13
    A naučiće da razviju kritički stav prema medijima dok uče koliko grla ovaca godišnje proizvede severni Alžir?
    Dragi ministre, u glavama današnjih đaka se najviše razvijaju planovi kako da pobegnu iz ove nedođije! Mislite o tome...
  • jedna mama

    24.07.2014 16:57
    gospon ministru...
    oni su već poodavno osposobljeni za kritički stav. Zadocnili ste. A to što vas i naša deca kritikuju, pa šta ste očekivali? Kakvu im budućnost nudite i šta mogu sutra oni da očekuju od života ovde?
    Ukradena im je mladost zbog vaših ludovanja i ludovanja vaših predhodnika.
    E pa zato, sa 18 i frtalj godina (+- koja godina), komentarišu političku situaciju u zemlji, umesto da žive. UŽAS!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.