Srbija po ceni goriva na 27. mestu

Srbija je od 40 zemalja Evrope i sveta na 27. mestu po visini cene bezolovnog benzina, na 23. mestu po visini cene dizel goriva, dok je po ceni gasa za automobile na 17. mestu, saopštila je danas Asocijacija potrošača Srbije (APOS).
Srbija je od 40 zemalja Evrope i sveta na 27. mestu po visini cene bezolovnog benzina, na 23. mestu po visini cene dizel goriva, dok je po ceni gasa za automobile na 17. mestu, saopštila je danas Asocijacija potrošača Srbije (APOS).

Uporedne cene goriva u 43 zemlje pokazale su da prosečne cene goriva pretvorene u evropsku valutu u zemljama Balkana variraju od pet do nekoliko desetina centi.

Bezolovno gorivo u Srbiji je jeftinije nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Rumuniji, Grčkoj i Albaniji, dok potrošači Srbije izdvajaju više novca za benzin nego oni u Mađarskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Gorivo je znatno jeftinije i na Kosovu, za 15 evro centi po jednoj litri. Što se tiče dizela, pumpe u Srbiji skuplje su od većine u okruženju, dok cene goriva za vozila na gas, koje važi za najveću uštedu, stavljaju Srbiju na visoko treće mesto po skupoći. Očigledno da se na tržištu Srbije ustalila praksa da ono što je najjeftinije najbrže poskupljuje, navodi se u saopštenju.

"Ako uporedimo prosečne plate shvatićemo da plaćamo ubedljivo najskuplje gorivo na Balkanu. Primera radi, potrošači Slovenije za svoja primanja mogu da natoče duplo više goriva od građana Srbije", dodaje se u saopštenju APOS-a.

Stabilna valuta, konkurencija, i najčešće cena nafte na svetskom tržištu su, kako se navodi, razlozi koji utiču na promene cena goriva na pumpama.

Malo se, kako primećuje APOS, govori o kvalitetu goriva a još manje o razlogu zbog čega nam se isplati da gorivo točimo kod suseda?

APOS nudi i savete potrošačima kako da uštede gorivo, između ostalog - da se izbegava naglo ubrzanje i kočenje, da se prilagodi brzina, jer vožnja u nižem stepenu prenosa nego što je potrebno troši više nego vožnja u višem stepenu, kao i da se proveri pritisak u pneumaticima, jer vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama povećava potrošnju goriva.

Redovan servis i održavanje takođe štede gorivo, klima posebno u starijim kolima je veliki potrošač goriva, a APOS savetuje vozačima i šetnju kad god je to moguće, jer je zdravija i jeftinija.

  • Test

    18.08.2014 14:08
    Ljudi,
    nemojte se zavravati s ovim savetima za ustedu, jer to ce doneti druge kvarove na automobilu. Npr, voznja u niskim obrtajima steti motoru, menjacu, a narocito novijim dizel motorima koji imaju komplikovanije kvacilo, a popravak je mnogo skuplji nego usteda na gorivu.
  • 18.08.2014 13:58
    potrošači Slovenije za svoja primanja mogu da natoče duplo više goriva od građana Srbije

    Pametnome dosta. I onda mi nekakav polusvet, koji se nesrećnim slučajem dokopao fotelja, priča o nekim "cenama u regionu" ...
  • MB 57

    18.08.2014 13:47
    *
    a, po zaradama iza 40-tog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija