NBS: Gubitak posledica kursnih i cenovnih razlika

Narodna banka Srbije (NBS) negirala je danas tvrdnje opozicionih poslanika u parlamentu da je NBS prvi put u 2013. zabeležila gubitak, poručivši da je finansijski rezultat te institucije u prošloj godini posledica kursnih i cenovnih razlika.

Narodna banka Srbije (NBS) negirala je danas tvrdnje opozicionih poslanika u parlamentu da je NBS prvi put u 2013. zabeležila gubitak, poručivši da je finansijski rezultat te institucije u prošloj godini posledica kursnih i cenovnih razlika.

To je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata, navodi se u saopštenju NBS-a. Treba, dodaje se, imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani, i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja.

Prema izveštaju o finansijskom stanju NBS-a na dan 31. 12. 2013. godine, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, Centralna banka je u prošloj godini poslovala sa gubitkom koji iznosi 43.594.173 dinara.

Šef poslaničkog kluba DS-a Borko Stefanović ja tokom rasprave o rebalansu budžeta u parlamentu naveo da je prvi put NBS zabeležila minus u poslovanju, ali da guvernerki Jorgovanki Tabaković neće biti smanjena plata. "Netačne su tvrdnje da je jedini put kada je NBS ostvarila gubitak bila 2013. godina. Ostvareni rezultati od 2006. do sada pokazuju da je NBS gubitak ostvarila i 2006. i 2007. godine, ali je značajna razlika u tome ko je tada stvarno zaradio na promenama kursa i u trgovini hartijama od vrednosti", navodi se u saopštenju NBS-a.

Po pravilu, u godinama kada je ostvaren gubitak, realizovano je ili jačanje domaće valute ili su smanjene cene aktive (zlata i hartija od vrednosti) ili su operativni troškovi bili visoki usled potrebe da se vrši sterilizacija likvidnosti usled značajnog priliva kapitala koji je preko povećanja likvidnosti vršio pritisak na povećanje cena.

Iz NBS-a poručuju da se centralne banke u 2013. godini, šire posmatrano, suočavaju sa gubicima po osnovu pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti i cena zlata, navodi NBS i ističe da na ove uticaje nisu imune ni "jake banke". Centralna banka Švajcarske je, kako navode, u 2013. godini zabeležila neto gubitak od 9,1 milijardi švajcarskih franaka (10,4 milijarde dolara). Švajcarska centralna banka je zbog gubitaka obustavila isplatu dividendi, kao i uplate u državni budžet i budžete kantona.

Njen gubitak, prouzrokovan je padom vrednosti zlatnih rezervi, zlato je 2013. godine pojeftinilo 30 odsto, najbržim tempom od 1981. godine. Podseća se da NBS ima zakonsku obavezu da obezbeđuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. godini uspešno i ostvareno. Zbog opštih ekonomskih okolnosti cena postizanja tih rezultata bila je veća.

  • Cinik101

    31.10.2014 00:51
    Pa naravno, kursne i cenovne razlike, nisam ni pomislio da je u pitanju ljudski faktor.
  • makijaveli

    27.10.2014 09:45
    cena
    Kada se kurs dinara vestacki odrzava trosenjem deviznih rezervi, rezultat je ovakak, kakav je. To bi svaka baba znala da uradi. Vazno je da Jorgovanka ima ogromnu platu, bas se jadna nasekirala za gubitak.Kakvo li je stanje onda u drugim drzavnim i javnim institucijama ?!
  • Lovac Luka

    27.10.2014 08:05
    zar je vazan razlog
    Kome se ONA pravda.DRZAVA u gubitku te smanjuje plate i penzije ljudima koji su za to najmanje krivi.Ako si u gubitku ides na minimalac,medjutim GOSPODJA i VLADA,SEBE ne smatraju LJUDIMA,verovatno su marsovci doveli do kraha DRZAVE.Istorija je pokazala kako su prosli DIKTATORI ali istorija jos nije zabelezila OVAKAV REZIM i ovakvo DIKTATORSKO JEDNOUMLJE.Narod robuje RAZVOJU DEMOKRATIJE u SRBIJI,uz podrsku EU,samo da li neko vidi da se iza svega krije nova vrsta OKUPACIJE.III SVETSKI RAT je u SRBIJI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.