Porodilje u Srbiji same časte lekare

Porodilje u Srbiji same imaju potrebu da časte lekare posle porođaja, pokazalo je istraživanje portala Bebac urađeno povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Porodilje u Srbiji same imaju potrebu da časte lekare posle porođaja, pokazalo je istraživanje portala Bebac urađeno povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

U istraživanju su učestvovale 482 žene iz cele Srbije, a čak 35 odsto ispitanica je priznalo da je častilo ginekologa, dok su u komentarima na anketu iznele stav u kojem pokazaju da taj čin opšte ne smatraju oblikom korupcije, saopštio je danas portal Bebac.

Da su dale mito, ali indirektno, na preglede kod privatnika i analize u laboratorijama, potvrdilo je 10 odsto anketiranih žena, a sedam odsto je priznalo da je novac dalo anesteziologu ili babici na porođaju. Četiri odsto čitateljki anonimno je priznalo da su platili svom ginekologu da bude na porođaju, a svega dva odsto je moralo da da novac da bi bile porođene carskim rezom.

Svetlu stranu današnje slike u zdravstvu, odnosno u porodilištima, doneli su odgovori žena koje tvrde da im na porođaju niko nije tražio novac.

Postotak ispitanica koje uoči porođaja nisu imale blizak susret sa korupcijom je visok, čak 42 odsto ali, ono što zabrinjava jeste što je veliki broj ovih žena u komentarima na anketu reklo da su imale komplikacije na porođaju, odnosno da nisu bile ravnopravno tretirane sa drugim ženama, pa mnoge nose traume iz porođajne sale.

Žene su osim anonimne ankete imale mogućnost i da otvoreno kažu da li su i koliko dale para za porođaj i u kom porodilištu. One tvrde da se čašćavanje lekara podrazumeva i da je to red, a cifra koliko daju ginekolozima da bi mogle da ih zovu u svako doba dana i noći varira od 100 do 500 evra jer, kako kažu, to im jedino daje sigurnost da neće biti zanemarene i da će na porođaju sve proći u najboljem redu.

  • ja

    10.12.2014 09:05
    Jeste
    Tako je počelo, naša glupost se polako pretvorila u običaj i eto ti belaja. Brzo se sestre i doktori navikli i sad sami traže. Naravno da su krivi pacijenti.
  • Ujka Vanja

    10.12.2014 05:36
    ???
    Naravno de ne moraju, caste zato sto su retardi, doktori, babice i svo sotalo osoblje primaju platu za to sto rade. Ovo je jos jedan pokazatelj koliko je kod nas izopacen sistem vrednosti, kazu mame da se osecaju sigurnije kad daju novac, hehehe tuga i jad.
  • Grazdanin Pokorni

    09.12.2014 22:22
    mda
    Da ih ne caste, ostale bi trudne ko zna koliko. Kao Georgina iz Radovana III koja ne sme da se porodi dok se ne uda.

    Njihova ginekoloska visocanstva bi odbila da poradjaju bez stimulacije i eto ti bele kuge pred vratima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija