"Preispitati rad tužilaštva u slučaju Darijana Musića"

Republičko javno tužilaštvo trebalo bi da preispita rad Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u predmetu Darijana Musića, osuđenog za ubistvo Vladislave Červenko, apeluje NVO mreža "Žene protiv nasilja".
Republičko javno tužilaštvo trebalo bi da preispita rad Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u predmetu Darijana Musića, osuđenog za ubistvo Vladislave Červenko, apeluje NVO mreža "Žene protiv nasilja".

"Postoji ozbiljan problem u tome što praksa sudova u Srbiji pokazuje da ne postoji nulta tolerancija na nasilje, već da se utvrđivanjem olakšavajućih okolnosti koje ne bi trebalo da imaju veze sa učinjenim krivičnim delom, opravdavaju učinioci nasilja i blaže kažnjavaju", navodi se u saopštenju "Žena protiv nasilja".

Navode da, posmatrajući sa strane odluku Apelacionog suda da se Musiću kazna zatvora smanji sa 40 na 35 godina, deluje kao da je ovaj sud čuo samo jednu stranu - branioce Darijana Musića i uvažio njihove argumente, jer protivargumentacije nije bilo.

"Ostajemo pri uverenju da je pogrešno postupanje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu dovelo do toga da se kazna zatvora Darijanu Musiću za ubistvo Vladislave Červenko smanji sa 40 na 35 godina zatvora. Mišljenja smo da teški oblici nasilja koje je Musić prethodno vršio nad Vladislavom  nisu povezivani da se dokaže namera da se izvrši ubistvo, odnosno da su zbog odluke Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu da se ovaj krivični predmet ne spoji sa predmetom o tome da je Darijan Musić naneo teške telesne povrede Vladislavi Čerevenko izgubljeni brojni dokazi vezani za dokazivanje namere Musića da ubije Vladislavu", navode iz ove mreže i dodaju da veštaci angažovani na slučaju nisu uzeli u obzir ranije nasilje.

Upitno je, navodi se u saopštenju "Žena protiv nasilja" i da li su i na koji način Više javno tužilaštvo i Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu učestvovali u žalbenom postupku pred Apelacionim sudom.

"Nažalost, ovo nije moguće proveriti jer presuda Apelacionog suda u ovom predmetu nije objavljena na internet stranici ovog suda. Činjenica da nadležne institucije nisu sa dužnom pažnjom postupale po prijavama koje su prethodile ubistvu, dovela je do toga da Vladislava bude ubijena", smatra ova organizacija. Blaže kažnjavanje Musića za ovo ubistvo pokazuje da tužioci u Srbiji nisu dorasli svom zadatku u kome na drugoj strani imaju skupo plaćene advokate odbrane, zaključak je "Žena protiv nasilja".

"Takođe je žalosno što sudije Apelacionog suda ne poklanjaju veru stavu prvostepenog suda u pogledu ocene ličnosti okrivljenog, već po ustaljenoj praksi koja postoji u slučajevima nasilja iznalaze olakšavajuće okolnosti - da je Musić mlad čovek, da je on bio žrtva porodičnog nasilja, da je bio smanjeno uračunljiv iako je sam sebe, upotrebom alkohola i narkotika, doveo u stanje navodne smanjene uračunljivosti. Sve ove okolnosti je sigurno prvostepeni sud imao u vidu, ali je ostao pri stanovištu da za ovako stravičan zločin mora da bude kažnjen najtežnom sankcijom", navodi se u saopštenju i dodaje da Prvostepeno veće Višeg suda u Novom Sadu pokazuje "nultu toleranciju na nasilje" koju ne deli drugostepeno veće Apelacionog suda.

Podsetimo, Apelacioni sud u Novom Sadu je 18. decembra odlučio da se Darijanu Musiću smanji zatvorska kazna za ubistvo Vladislave Červenko sa prvobitnih 40 na 35 godina zatvora. Apelacioni sud smatra da pri razmatranju visine kazne nije uzeta u obzir činjenica da je Musić bio smanjeno uračunljiv kada je ubio Červenko.

  • rezignirana

    23.12.2014 19:39
    bljuje mi se...
    od sudstva u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija