Pastor: Proces pomirenja Srba i Mađara je nepovratan

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je proces pomirenja između Srba i Mađara "nepovratan" i ocenio da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno.
Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je proces pomirenja između Srba i Mađara "nepovratan" i ocenio da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno.

"Proces pomirenja je ireverzibilan", rekao je Pastor u Segedinu, na skupu posvećenom "genocidu nad Mađarima u Južnim krajevima", a prenela mađarska državna novinska agencija MTI. Pastor je dodao da "istina pre ili kasnije nalazi svoj put" i podsetio da je u Srbiji stavljen van snage pravni akt koji je mađarsko stanovništvo Čuruga, Žablja i Mošorina proglasio kolektivnim krivcem.

On je podsetio i da se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poklonio senama nevinih mađarskih žrtava iz Drugog svetskog rata i položio cveće na spomenik u Subotici. "To su neupitni rezultati, oni čine procese ireverzibilnim", poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, ima još dosta da se uradi, pre svega na planu obeštećenja i na planu završetka rada mešovite komisije istoričara, ali je ocenio da su ti zadaci mnogo manji, nego oni od pre šest godina ili godinu dana. "Nama je najbitnije da mađarska zajednica u Vojvodini bude dovoljno snažna da završi ovaj posao", rekao je Pastor.

Po navodima MTI, u Segedinu se u ovo doba godine organizuje komemoracija, jer su 1945. na taj dan proterani preostali Mađari iz Čuruga i "pokrenuti ka logoru smrti u Bačkom Jarku".
  • Novosađanka

    27.01.2015 18:29
    rat i mir
    Rat nikada nikome nije dobro doneo.Ni sad ni pre sedamdesetak godina.Samo poštovanjem i uvažavanjem nečije vere,nacionalnosti i opredljenja možemo graditi zajednički život.Ne postoje dobri ili loši Mađari ,dobri ili loši Srbi.Postoje samo dobri ili loši ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina