Ombudsman: U izjavi Mirovića prisutan govor mržnje

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih osudila je danas u ime te institucije izjave funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, uperene protiv pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, i ocenila da u njima ima elemenata govora mržnje.
Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih osudila je danas u ime te institucije izjave funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, uperene protiv pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, i ocenila da u njima ima elemenata govora mržnje.

Mirović je juče, odgovarajući na optužbe DS-a da je potpredsedniku Skupštine Vojvodine Milivoju Vrebalovu nudio da napusti tu stranku u zamenu za novac, izjavio da "laži Bojana Pajtića Vojvodinu vode u sunovrat", da je on "psihopata i umobolnik" i da ga lažno optužuje i kleveta.

Muškinja Hajnrih je rekla da ovakave kvalifikacije sadrže elemente govora mržnje, jer su "uperene protiv onih koji ne dele isto političko mišljenje kao Mirović". "Kao pravnik, ocenjujem da se radi o ozbiljnoj uvredi po krivičnom zakoniku, posebno zato što su te reči izgovorene putem medija, što predstavlja teži oblik povrede zakonika i propisuje veću kaznu", kazala je Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala da sadašnji krivični zakonik u Srbiji ne poznaje delo klevete, te da zbog toga o njoj ne može biti reči, ali da bi ga pravo prepoznalo kao uvredu protiv časti i ugleda pojedinca.

Prema njenim rečima, političko mišljenje spada u domen "ličnog svojstva građana" i zbog toga se Mirovićeve uvrede posebno mogu protumačiti kao govor mržnje.

  • DS22

    27.01.2015 21:14
    Micko navedi lazi
    @Micko navedi lazi ! A ja cu te podsetiti i reci da je za mene neko rekao da sam"PSIHOPATA,UMOBOLANi Kriminalac" -mali bi mu bio Novi Sad -ZAPAMTI ! Sto ne znaci da ce i ovo proci bez tuzbe jer "izvinjenje" je JOS UVREDLJIVIJE samo vi gluperde ne citate pazljivo .
  • micko

    27.01.2015 17:33
    Eh, kad bi se ovako reagovalo na svaku rec mrznje koju su Pajtic i njegove kolege uputili do sad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina