I somborski učenici osvojili zlato u Moskvi

Da se rad i trud uvek isplate, još jednom su dokazali učenici Tehničke škole iz Sombora koji su na Međunarodnom salonu inovacija i inovacionih tehnologija "Arhimed" u Moskvi osvojili čak dva priznanja, i to pehar za inovaciju mladih talenata i zlatnu plaketu u opštoj konkurenciji.

Da se rad i trud uvek isplate, još jednom su dokazali učenici Tehničke škole iz Sombora koji su na Međunarodnom salonu inovacija i inovacionih tehnologija "Arhimed" u Moskvi osvojili čak dva priznanja, i to pehar za inovaciju mladih talenata i zlatnu plaketu u opštoj konkurenciji.

Njihov izum, "robotska šaka", pokazao se kao najinventivniji od svih izuma koje su na ovom salonu predstavili mladi naučnici iz čitavog sveta.

U Pokrajinskoj vladi, danas je ove mlade talentovane đake Nitaja Ađanela, Zorana Popića, Miloša Stamboliju, Stefana Lančuškog, Daria Šarčevića i Nikolu Trivića, ali i njihove mentore Marijanu Blagojević i Nikolu Trivića, primila pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić koja je ovom prilikom još jednom istakla da je ulaganje i pomoć mladim ljudima, kako sportistima, tako i mladima koji se bave naukom, istorijom, jezicima, prirodnim naukama, od presudnog značaja za njihov dalji razvoj.

"Imati ovakvu decu u Vojvodini, treba da je svim građankama i građanima naše pokrajine na čast. Somborski srednjoškolci, ali i njihovi mentori, još jednom su nas uverili da je Vojvodina pravi rasadnik talenata. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je na prošlogodišnjem konkursu za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodine prepoznao njihov talenat i podržao projekat robotičke sekcije za izradu i demonstracija softverskog i fizičkog modela ljudske šake i hardvera i softvera za njeno upravljanje. Danas skoro godinu dana kasnije, srećni smo što smo i mi pomogli na putu njihovog uspeha", navodi ona.

Resorni sekretarijat je preko Fonda za talente pomogao sa 100 hiljada dinara. "Oni su nas još jednom uverili da nikada nismo pogrešili kada smo ulagali u njih. Preko je potrebno da se uvek ulaže u ovakve mlade ljude, jer su oni naša budućnost. Nadamo se da ovo nije kraj ređanja medalja somborskih srednjoškolaca i da je ovo samo prva stepenica na njihovom putu ka razvoju invencionih tehnologija, a vrata Pokrajinskog sekretarijata će im uvek biti otvorena. I to ne samo njima, nego svoj vojvođanskoj omladini kojoj je potrebna pomoć za ostvarivanje rezultata, jer ipak su oni naši najmlađi, a očigledno i najbolji ambasadori kako u Evropi, tako i u čitavom svetu", objašnjava ona.

Podsetimo i da je učenica Jovine gimnazije Jovana Kondić osvojila je tri zlatne medalje na internacionalnom salonu inovacija "Arhiomedes" u Moskvi i jedno specijalno priznanje u Kataru.

  • ja

    17.04.2015 06:02
    bravo
    bravo,bravo, bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina