Pastor šokiran optužbama Korheca

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da deluje šokantno serija optužbi, žestina i povređenost bivšeg predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da deluje šokantno serija optužbi, žestina i povređenost bivšeg predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca.

Korhec je u današnjem intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku " Csaladi Kor " (Porodični krug) izjavio da je postao persona non grata u očima SVM i Nacionalnog saveta Mađara. On je najavio nastavak tog intervjua za sledeći četvrtak.

Pastor je u reagovanju istakao da je Korhec istaknuti član javnog života vojvođanskih Mađara i da za svoju karijeru prvenstveno može da zahvali Savezu vojvođanskih Mađara, koji mu je, kako je naveo, obezbedio da od 2000. godine neprekidno bude pozicioniran na najvišim javnim funkcijama.

Predsednik SVM je dodao i da je Korheca više puta javno pozivao da i posle 2014. godine nastavi da obavlja čelnu funkciju u Nacionalnom savetu Mađara, što je on odbio, izjavivši da želi da se "politički penzioniše". Pastor je odbacio i navode Korheca da mu je zabranjen pristup medijima koje je osnovao Savet i napomenuo da to dokazuju objavljeni članci i učešće Korheca u televizijskim emisijama.

"Sa moje strane, ja sam Korheca smatrao za dominantnog člana naše zajednice i u periodu kada je on sebe definisao kao političkog penzionera, i zbog toga sam ga, kao i u ranijem periodu, pozivao na sve naše događaje. Pre mesec dana sam ga lično zvao na sastanak na kojem smo se dogovorili da ćemo razgovore o temama i saradnji nastaviti u roku od dve do tri nedelje. Umesto nastavka ove saradnje i dijaloga, Korhec se očito odlučio na objavljivanje serije intervjua", naveo je Pastor.

Predsednik SVM je poručio i da svako ima pravo na ličnu uvređenost i emocije, ali da je prilikom konsultacija oko kandidata za članove nacionalnog saveta uvažavao primenjene principe.

Pastor je ukazao i da će SVM i u narednom periodu učiniti sve da pomaže rad Nacionalnog saveta Mađara, podrazumevajući pod tim i nastavak realizacije dogovora koji je sklopljen sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, čime je, kako je dodao, obezbeđeno da taj savet u četvorogodišnjem periodu do 2014. godine postane uspešan, čemu je svojim marljivošću i radom dao doprinos i Korhec.

Korhec: Neću biti na čelu nacionalnog saveta

Korhec je u intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku "Porodični krug" rekao da njegovo ime gotovo da ne sme pomenuti u medijima koje je osnovao Nacionalni savet Mađara. On je naveo i da je Jene Hajnal jeste zvanični predsednik Nacionalnog saveta, ali da je neformalna predsednica Ildiko Lovaš, koja ima bezrezervnu podršku lidera SVM Ištvana Pastora.

Korhec je objasnio da nije prihvatio da i u drugom mandatu bude na čelu nacionalnog saveta, jer je osetio da ne uživa podršku SVM i predsednika te partije, koju je uživao ranije. On je dodao i da ga najviše "boli" to što je polovina vodećih ljudi Nacionalnog saveta iz vremena njegovog mandata "odstranjena" iz tog tela, iako je reč o članovima SVM.

Korhec je naveo da programi započeti u njegovo vreme ne ostvaruju, iako Nacionalni savet "nikada nije imao ovoliko novca", jer je on ostavio "punu kasu".

  • ds222

    19.04.2015 20:54
    Korhec je u pravu
    Dinastijo Pastor ,vase vreme je proslo ,seli ste na dvbe stolice ,bice da vas se sunarodnici odricu iako ih ignorisete .
    Znate zasto je Korhec u pravu -zato sto govori istinu a pri tom ne ide kod ORBANA po "svoje misljenje" ! ali Bogme jos malo ni on pastorima nece moci pomoci !
    A to sto si gosn.Pastor "iznenadjen" samo pokazuje tvoju inferiornost u odnosu na VRHUNSKOG pravnika Korheca !Komentar napisao Srbin tek da se zna!
  • mija

    18.04.2015 10:47
    svm niko ne treba sem pastora i marte takač
  • Srbin

    17.04.2015 15:11
    sta reci
    Rukovodstvo SVMa mnogo me podseca na nas, danas smo dva brata, a sutra zbog nekih svojih licnih interesa jedan drugom oci vadimo, na balkanu nikada mira biti nece, sudeci po zadnjih 20 godina. : - (

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina