Maglai: Zemljište da se oduzme crkvama

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zatražio je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da ukine spornu Odluku iz 2007. godine po kojoj je 700 hektara državnog zemljišta u Subotici ustupljeno crkvama.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zatražio je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da ukine spornu Odluku iz 2007. godine po kojoj je 700 hektara državnog zemljišta u Subotici ustupljeno crkvama.

Pomenuto zemljište je tada ustupljeno na korišćenje crkvama i verskim zajednica u Subotici, do okončanja restitucije, ali je Republičko javno pravobranilaštvo zatražilo od Skupštine grada Subotice da predmetnu Odluku preispita i da je oglasi ništavnom.

Poslednji pokušaj poništavanja ove odluke propao je početkom marta, kada je na sednici Skupštine grada prilikom glasanja o ovoj odluci Savez vojvođanskih Mađara (SVM) bio uzdržan, a Srpska napredna stranka (SNS) protiv poništavanja. Nakon te sednice Maglai je poslao zvaničan dopis pomenutom ministarstvu, koje ima pravo nadzora nad svim odlukama i svim aktima lokalne samouprave, u kojem je na osnovu "evidentne nezakonite odluke lokalne samouprave" traži njeno poništenje.

"Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima sada po zakonu obavezu da u roku od 30 dana postupi po tom predmetu i po službenoj dužnosti ima nadležnost da ukine taj akt Skupštine Grada Subotice. Videćemo da li će se to desiti ili ne", rekao je Maglai.

Ovo zemljište je već duži niz godina predmet spora na relaciji crkve političke stranke - poljoprivrednici - državni organi - lokalna samouprava, a pre dve godine je iz istog razloga kasnilo usvajanje Godišnjeg programa izdavanja zemljišta. Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, do isteka zakonskog roka 31. marta urađen je i predat Godišnji program uređenja, korišćenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta Ministarstvu koje je na njega već dalo saglasnost. Program će biti važeći kada ga usvoji Skupština grada.

"Crkvena zemlja se nalazi u predmetu za licitaciju i sve dok ne budemo imali bilo kakve drugi uzroke da se te površine stavljaju van toga - to će i ostati tako", rekao je Ostrogonac.

  • Restitucionar

    17.06.2015 12:30
    Restitucija za sve
    Restitucijom mora sve da se vrati kako crkvama tako i građanima! Mora da se vrati sva imovina,tek onda mogu da se regulišu imovinsko pravni odnosi i uspostavi svojinski kontinuitet tamo gde je bespravno prekinut. Dosta je više lokalne birokratije i njene samovolje! Birokratija je nesnosna i nepotrebna kao i svaki parazit.
  • Branko

    20.04.2015 12:33
    Gospodin Maglaj deluje vrlo razlozno i razumno i ja ga potpuno razumem i podrzavam, ali na zalost, od toga ni on, a ni prelepa Subotica, nemaju nikakve vajde. U svakom slucaju voleo bih i zelim mu da uspe sa svojom inicijativom.
  • Anonymous

    19.04.2015 15:40
    Sramota
    U ovoj državi izgleda da jedino nacionalne manjine rade nešto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina