FOTO: Ministar finansija odbio da prenese novac Pokrajinskoj vladi

Ministarstvo finansija odbilo je da prenese tražena sredstva u iznosu od 4,4 milijarde dinara u budžet Pokrajine.
Ministarstvo finansija odbilo je da prenese tražena sredstva u iznosu od 4,4 milijarde dinara u budžet Pokrajine.

Ministar finansija Dušan Vujović poslao je juče pismo Pokrajinskoj vladi, u kojem objašnjava da Republika novac ne može da prenese Pokrajini jer je, između ostalog, sekretar za finansije Zoran Radoman izašao u javnost sa informacijom da Vojvodini nedostaju pare.

Takođe, Vujović kao razlog dodaje da je pad prihoda Republike na osnovu naplate poreza na ostvarenu dobit pravnih lica još veći u odnosu na Pokrajinu.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da je odgovor ministra iznenađujuć i neočekivan, s obzirom na to da postoji zakonska osnova za prenos sredstava. On dodaje da se ministar čak u svom odgovoru poziva na pogrešne odredbe Ustava, kao i da ne razume kako će Pokrajina zbog ovih gubitaka ostvariti samo deo zagarantovanih prava. Takođe, on će Vladi Vojvodine predložiti rebalans budžeta za 2015. godinu.

"Svi koalicioni partneri su u ovu situaciju ušli sa razumevanjem i došli smo do budžeta koji će biti manji u odnosu na budžet koji je aktuelan za 4,34 milijarde, odnosno iznosiće 59,6 milijardi dinara. To je nominalan budžet, a mnogo je manje ono čime zaista i objektivno raspolažemo. Do kraja godine će, po ovoj proceni, u budžet pokrajine ući samo 2,9 odsto, a ne zagarantovanih sedam odsto. To se ponavlja iz godine u godinu, a treba naglasiti da poreski obveznici Vojvodine pune budžet države za oko 30 odsto, a ne ispunjava nam se ni ustavom zagarantovana prava", navodi Radoman.

Kako kaže, ovim smanjenjima sredstava mnogi projekti će biti izvršeni u manjem obimu ili se uopšte neće izvršiti, a deo će se preneti u narednu godinu.

Inače, u svom odgovoru Pokrajinskoj vladi, ministar Vujović navodi da je spreman da inicira sastanak sa predstavnicima Pokrajine na ovu temu, što Radoman kaže da će i tražiti.

Podsetimo da je Pokrajina zbog slabih rezultata privrede procenila gubitak u budžetu na 4,4 milijarde dinara, koje je pre mesec dana tražila od Ministarstva finansija, a odgovor je stigao tek sada. Više o ovoj temi i ostalim posledicama po Vojvodinu pročitajte OVDE. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Nišlija

    06.10.2015 07:36
    Da, ali mnogi ovde pokušavaju da predstave, da mi uzimamo nešto vaše. Hvala na lepim željama.
  • Pumica

    05.10.2015 16:03
    Novci i poniženja
    Nišlija, što se nas ovde tiče, slobodno nek novci od navedenih firmi ostanu u delu srbije gde su i firme. Samo nama ne mojte dirati naše. Da ne bude zabune, ne mislim na tebe, već na bgd parazite koji Vojvodinu gledaju kao koloniju koju treba urnisati. Mi ćemo se za naše još nekako izboriti, a čini mi se da vi za vaše nećete. Vreme će pokazati. Ja vam želim sve najbolje i da budete gospodari svojih vrednosti.
  • Nišlija

    05.10.2015 10:09
    @Sremcina
    1) Nafta je bila najskuplja u regionu i pre dolaska Rusa ( mada i njih treba da priupitamo za sadašnju cenu, tu se slažem)
    2) Što se tiče naftnih derivata, Srbija je uvek zavisila od uvoza istih i to oko 90%. Znači vi i nemate naftu i gas u velikim količinama i to je vrlo slabog kvaliteta.
    3) Petrohemijski kompleks nije samo vaše vlasništvo. Jer ako će mo tom logikom, onda novac od "DIN", "Zdravlje" i "RTB Bor", treba da ostaju samo na jugu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina