Sombor: U toku borba protiv glodara

U toku je velika sistematska akcija zaštite zdravlja građana i njihove imovine od štetnih glodara na teritoriji grada Sombora, uključujući i sela.
U toku je velika sistematska akcija zaštite zdravlja građana i njihove imovine od štetnih glodara na teritoriji grada Sombora, uključujući i sela.

Trovanje je posebno važno obaviti u jesen, jer se glodari tada sele bliže izvoru hrane, stambenim objektima i skladištima. U saradnji sa gradskom upravom, na ovom poslu angažovana je novosadska "Ciklonizacija" i radnici somborskog preduzeća "Oris".

"Naše ekipe su minulog vikenda krenule od javnih površina, parkova, deponija i groblja u samom gradu, sledi obilazak institucija, a paralelno će se raditi u selima. Računamo da posao može biti završen za mesec dana, ali to zavisi i od vremenskih uslova", kaže Dario Aćimović iz "Ciklonizacije".

Ova usluga za građane je besplatna. Potrebno je samo da omoguće vidno obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od potrebe, postave preparat. Građani mogu i preuzeti preparat i upotrebiti ga po potrebi u svom domaćinstvu, uz pridržavanje stručnih saveta i uputstava. Građani koji ne budu kod kuće u vreme kada operativci budu u njihovom delu grada ili sela, mogu naknadno dobiti preparat u svojoj mesnoj zajednici.

"U ovoj akciji koristi se preparat 'mamak B'. Reč je o biocidnom preparatu odloženog delovanja koji je pokazao veliku efikasnost, a građani kompletno uputstvo za upotrebu i mere opreza dobijaju na pakovanju. Somborci već imaju iskustva sa ovakvim akcijama, ali nije zgoreg ponoviti apel građanima da dobijeni preparat ne lageruju, već da ga koriste. Preparati imaju vek trajanja, a ni akcija ne može u potpunosti uspeti ako cela zajednica ne učestvuje", objašnjava Aćimović.

Sombor je u već godinama u malom krugu lokalnih samouprava u Srbiji koje sistematski sprovode ovakve akcije, vodeći brigu o zaštiti zdravlja svih građana, s obzirom na to da glodari prenose ceo spektar bolesti kao što su besnilo, trihineloza ili hemoralgična groznica. Uništavanjem štetočina sprečava se nastanak milionskih šteta u ambarima i skladištima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina