Tone sumnjivog mesa na pijacama i u mesarama

Skoro osam tona mesa nepoznatog porekla zaplenjeno je i uništeno u Vojvodini od početka godine do kraja septembra.
Skoro osam tona mesa nepoznatog porekla zaplenjeno je i uništeno u Vojvodini od početka godine do kraja septembra.

Slučaj otkrivanja tone mesa i mesnih prerađevina bez dokumentacije u ilegalnoj klanici u Sremskoj Mitrovici nije usamljen - veterinarska inspekcija je ove godine u Vojvodini otkrila 12 neregistrovanih klanica i sedam mesara. U veterinarskoj inspekciji navode da su zaplenili i neškodljivo uništili 7.768 kilograma mesa bez dokumentacije i bez deklaracije i naglašavaju da su protiv svih osoba koje su se bavile nelegalnim prometom mesa podnete prijave.

Kako navode, prijava je manje nego ranije zahvaljujući zajedničkim akcijama policije i inspekcije. Koliko je mesa što onog iz "domaće radinosti", što onog prokrijumčarenog završilo na tržištu, nije poznato, ali je sigurno da ilegalni klaničari pokušavaju da prodaju na tone mesa kome se ne zna ni poreklo ni da li je ispravno ili je opasno po zdravlje. Pogotovo što to meso završava i u prerađevinama.

U svakom vojvođanskom selu postoje "majstori" koji će domaćinima zaklati stoku i pripremiti je za dalju obradu. Ova usluga naplaćuje se 20 do 25 evra po svinji, ili se "majstoru" da sveže meso u toj protivvrednosti. To meso i prerađevine često završe na pijacama ili u ilegalnim mesarama.

"Kada manje količine mesa odu u mesne prerađevine, teško mu je ući u trag jer se obično meša sa svežijim mesom. Tada jedino možemo reagovati ukoliko vidimo da je deklaracija falsifikovana ili da je proizvod neispravan. Zato kupci moraju biti obazrivi kada kupuju robu, pogotovo onu koja se prodaje na pijačnim tezgama", pričaju inspektori.

Koliko je prodaja i kupovina mesa bez dokumentacije opasna, potvrđuje i Predrag Lalović, predsednik Društva nutricionista Vojvodine.

"Pokvareno meso može ostaviti strašne posledice po organizam. U takvom mesu može biti trihinele, može se oboleti od botulizma, može se oštetiti nervni sistem, a može doći i do smrtnog ishoda", kaže Lalović za Blic.

  • užas

    21.10.2015 18:40
    Istina o mesu:
    http://youtu.be/99LxOCMgD-w
  • 21.10.2015 10:39
    Baš me interesuje
    ko sponzoriše to društvo i još neka "društva"? Zašto prethodno nisu ispitali zašto se uvozi meso iz zemalja gde je dozvoljeno čuvanje do šest(6) meseci, pred njegov istek, a onda ovde "ugrađuje" do našim kvazi "zakonom" gde može da traje dvanaest(12) meseci????
  • steva

    21.10.2015 08:44
    Problem je u nekontrolisanom uvozu?
    Veliki preradjivaci mesa bez ikakve kontrole uvoze velike kolicine tovljenika (do 70kg) malo se to ovde "podgoji" i ide u preradu. Cena tovljenika sa domaceg trzista (od nasih proizvodjaca) je mizerna, ispod 1 evra zive vage i nas seljak se lepo dosetio. "Necu prodavati tovljenike nego cu ih sam klati, preradjivati (soliti, dimiti,...) i prodavati sto mi se vise isplati"!?! Eno pogledajte pijace u Novom Sadu, pune su slanine, kobasica, kulena,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina