Poljoprivrednici nezadovoljni cenama

U Srbiji se ove godine beleži vrlo dobar rod najznačajnijih ratarskih kultura, ali poljoprivredni proizvođači nikako ne mogu da budu zadovoljni cenama tih svojih proizvoda, tvrdi predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.
U Srbiji se ove godine beleži vrlo dobar rod najznačajnijih ratarskih kultura, ali poljoprivredni proizvođači nikako ne mogu da budu zadovoljni cenama tih svojih proizvoda, tvrdi predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Napominjući da predstoji setva pšenice, on je upozorio da bi država svojim merama trebalo da pomogne tu važnu proizvodnju, istovremeno apelujući na Ministarstvo poljoprivrede da obezbedi novac za podsticaje i da ta sredstva, koliko god da iznose, isplaćuje blagovremeno, odnosno pre početka proizvodnje. Jovanov navodi da su za isporučen suncokret ratari dobijali po 30 dinara za kilogram, a možda će dobiti još dva do tri dinara više, dok se cena soje ustalila na 33 dinara, uz očekivanja da će biti povećana za desetak dinara.

"Najveći problem je niska cena kukuruza, koji će ove godine ostvariti možda i rekordan rod, a trenutno se plaća po 13 dinara sa porezom na dodatnu vrednost, dok bi u jeku berbe mogao da bude čak i jeftiniji za koji dinar, što nikako nije dobro za proizvođače", ističe Jovanov. On je upozorio na to da je slaba zainteresovanost proizvođača za setvu pšenice, što se može tumačiti time što su još velike površine pod kukuruzom, pa ratari čekaju da posle berbe na tim njivama poseju hlebno žito, kao i "hroničnim nedostatkom novca".

On smatra da podsticaji, odnosno državne subvencije domaćem agraru, moraju da budu isplaćivane blagovremeno, što pre svega znači na početku svake proizvodnje, onda kada je novac poljoprivrednicima najpotrebniji. Posebno je za one proizvođače sa manjim posedima važno da dobiju finansijsku podršku uoči setve da bi "izbegli naturalno zaduživanje, koje je za njih najnepovoljnija varijanta, imajući u vidu paritete proizvoda". Kad pšenica, soja ili drugi proizvod dostigne na tržištu dobru cenu, poljoprivrednici koji su se naturalno zadužili uglavnom od toga nemaju korist, jer kako su se zadužili da ga proizvedu, tako moraju i da se razduže.

Zbog toga u SZV apeluju na Ministarstvo poljoprivrede da obezbede novac za podsticaje, onoliko koliko je to moguće i što je važnije da ga isplate blagovremeno. U ZSV smatraju da bi državne podsticaje trebalo da dobiju svi oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, tako da ne treba praviti razliku između "velikih" i "malih", kojih je u Srbiji mnogo više.

  • Ekonomista

    05.10.2014 13:20
    Cena je i niska, jer je rod dobar. Da niste mozda iznenadjeni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina