Bugarski: Lokalne samouprave prioritet pokrajine

Lokalne samouprave u 2015. godini ostaju u fokusu Pokrajinske vlade, naročito kao uslužni servis svojih građana, izjavio je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.
Lokalne samouprave u 2015. godini ostaju u fokusu Pokrajinske vlade, naročito kao uslužni servis svojih građana, izjavio je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

On je rekao da one opštine i gradovi koji su napisali strategiju razvoja, danas lakše rade programski budžet, kao i da sa ponosom može da se zaključi da je 42 od 45 opština u Vojvodini napisalo Strategiju razvoja 2014-2020, što predstavlja temelj i polaznu osnovu za sve dalje korake – izjavio je Bugarski i dodao da u svih 45 opština postoji autoritet za lokalni ekonomski razvoj.

On je istakao i da je sistem 48 sati, putem kojeg građani mogu da komuniciraju sa lokalnim samoupravama i prijave svoje probleme, implementiran u 40 opština u pokrajini. Ove godine je održan zajednički trening o pripremi programskog budžeta za sve opštine i gradove u Vojvodini, gde su se 18 puta po pet opština susrele i prisustvovale prezentaciji sistema, a zatim su pripremale i izrađivale programski budzet, koji su na kraju pregledali stručni konsultanti.

"Ne mogu se sprovoditi reforme samo deklarativno, nego na način koji će dati rezultate i doprineti boljem i lakšem funkcionisanju javne administracije. U 2015. ćemo se potruditi da kreiramo politiku kroz koju ćemo vam dati podršku i ponuditi instrument kroz koji ćete moći lakše da se organizujete", istakao je Bugarski.

Kako kaže, u narednoj godini pokrajina će ponuditi ISO sertifikaciju lokalnih samouprava. "To smo uradili i u Pokrajinskom sekretarijatu, gde imamo tačno definisane procese. Mora se uspostaviti sistem gde se zna ko šta radi, u kom vremenskom periodu, i kome je odgovoran za taj posao", naveo je Bugarski.

Direktorka i glavna urednica Obrazovnog informatora Marica Ivić izjavila je da ključ celokupnog ekonomskog razvoja jeste upravo lokalni ekonomski razvoj i razvoj opština, što se pokazalo kroz praćenje budžetskog sistema koje Obrazovni informator sprovodi od 2002. godine.

Na skupu su razmatrani programski budžet i novine u budžetskom sistemu, zatim novi sistem plata zaposlenih u lokalnim samoupravama u 2015. godini, kao i novi set reformskih zakona i nove obaveze lokalne samouprave u 2015. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina