VIDEO: Putnički avion poleteo pod pravim uglom

Posetioci na ovogodišnjem aeromitingu u Parizu imaće priliku da prisustvuju jednoj nesvakidašnjoj pojavi.
Posetioci na ovogodišnjem aeromitingu u Parizu imaće priliku da prisustvuju jednoj nesvakidašnjoj pojavi.

Naime, putnički avion Boing 787-9 Dreamliner je na probi za ovaj aeromiting uspeo da poleti pod gotovo pravim uglom. Međutim, iako je ugao oštar, on ipak nije toliko vertikalan kako izgleda. "Kada gledate poletanje na snimku, izgleda kao da je vertikalno, pod uglom od 90 stepeni. Verujte mi, nije baš tako", rekao je pilot Patrik Smit CNN-u.

Iz kompanije kažu da je snimak koji se pojavio na YouTube kanalu napravljen u Mouzes Lejku (država Vašington), ali ne preciziraju kada je snimljen. Predstavnici Boinga kažu da ovaj tip Dreamliner aviona troši 20 odsto manje goriva od aviona koje će zameniti u regularnom vazdušnom saobraćaju.

  • Poluinformisani seljak

    14.06.2015 06:57
    @Mrva
    Ocigledno nisi ni pogledao taj dokumentarac. Aluminijum vs. kompoziti, gde je rezultat "drop testa" za kompozitnu strukturu (ne smeju da prikazu javnosti?), kako detektovati interna ostecenja i sl. Aluminijum se savija, kompozit puca.

    Sto se tice bezbednosti tih materijala, probaj da udises tu prasinu ili dim kada se zapale (u slucaju neke nesrece). Pa se javi za jedno 10-20 godina...

    Trebalo im je 100 godina da priznaju da je azbest stetan i da ga zabrane... Ljudska glupost je neogranicena!

    A koliko je B787 bio problematican i kasnio? Do sada su izgubili 27 milijardi dolara. Gube 30 miliona po svakom prodatom avionu. Proizvode 10 mesecno, a program ce postati profitabilan tek kada predju 1100. Sta je to nego bruka i sramota?

    Mi inzenjeri, na zalost, dobro znamo kako se radi u kompanijama kada je PROFIT u pitanju. "Pamet, znanje i iskustvo" su price za shareholder-e i malu decu.

    A ti si mozda jedan od onih koji klimaju glavom i 'napreduju' po svaku cenu? Nisu te naucili da kriticki razmisljas?

    Zna ovaj narod dosta. Ne mozes ti prevariti srpskog seljaka :)
  • mrva

    13.06.2015 12:05
    @Anonimus-Vlady
    reci za takav avion da je smece je vise nego glupo. U razvoj Dreamlinera ulozeno je toliko pameti, znanja i iskustva da je prosto nemoguce da se naprave propusti koje bi neki sarlatan poput tebe uocio. Avioni se pre pustanja u upotrebu takodje testiraju do besvesti.

    materijali koje pominjes su specijalne epoksidne smole ojacane karbonskim vlaknima, a ne obicna "plastika"; imao sam prilike da koristim slicne materijale i mogu ti reci da su fantasticno laki, cvrsti i bezbedni za upotrebu. Po cvrstoci, otpornoscu na zamor i drugim osobinama nadmasuju metale. Verovatno nisi ni svestan ali i avioni stari po nekoliko decenija imaju komponente od tih materijala i nista im ne fali.

    Uveren sam, i to ne govorim kao laik, da ce Dreamliner zajedno sa "konkurentom" iz Airbasa - a350 biti najbezbedniji avioni do sada, a vec sada avio saobracaj belezi izuzetan stepen bezbednosti.

    nemojte se seljaciti glupim i poluinformisanim komentarima, ovaj jadan narod i onako nista ne zna i dovoljno mu je teorija zavere plasirano
  • 13.06.2015 00:08
    @Vlady
    Imenjace, verovatno mislis na inzenjera Vinsa Veldona (Vince Weldon). A film se zove Plasticni avioni ili tako nesto.

    Ne samo da je plasticno smece, nego je i otrovno. Sve te plastike koje su pojacane vlaknima (fiber), kod pucanja ili paljenja emituju mnogo vise stetnih stvari u poredjenju s klasicnim materijalima. Tako su nekada pricali da je azbest super materijal...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.