Traže zabranu prodaje Lego nacističkih figura

U Nemačkoj je pokrenuta peticija kojom se od kompanije Amazon traži da obustavi prodaju lego figurica vojnika Vermahta.
"Ove figure predstavljaju jedan od najnehumanijih režima svetske istorije i igrajući se ovim figuricama deca prihvataju ove uniforme i oružje kao nešto najnormalnije što predstavlja nedopustiv uticaj na decu", navodi se u peticiji koju je potpisalo preko 1.700 građana.
 
Na stranicama platforme Amazon ili E-bay mogu se pronaći figurice koje se zovu Hajnc ili Volfgang odevene u uniforme Vermahta. Neke figurice čak nose obeležja zloglasnih specijalnih jedinica SS.
 
U komentarima na stranici na kojoj se nalazi peticija se tvrdi da je Amazon od pokretanja peticije povukao veći deo spornih figurica sa svog tržišta. Ne radi se, međutim, o originalnim Lego figuricama nego o preinačenim serijama koje se nalaze u ponudi nekoliko kompanija iz Evrope. Sam Lego nikad nije proizvodio figure s oružjem ili vojnom tematikom. Čak ni Lego policajci nikada ne nose oružje nego samo lisice.
 
Pre nekoliko dana i jedno francusko-jevrejsko udruženje od Amazona i E-bay-a zatražilo je zabranu prodaje spornih figurica.
 
"Prodaja vojničkih figurica Trećeg rajha banalizuje i uveličava zločine protiv čovečnosti", saopštila je Unija jevrejskih studenata Francuske. Ovo udruženje tvrdi da internetom kruže video snimci u kojima se uz pomoć ovih figura prikazuju scene iz koncentracionog logora Aušvic ili Varšavskog geta.
  • jova limanac

    21.12.2017 10:32
    Kako ne proizvode figure s oružjem, pa ceo serijal Ninjago i Star Wars je krcat mačevima, kopljima, puškama, pištoljima, a da ne spominjem Nexo Knights i Bionicle serije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.