U Egiptu pronađeno 2.000 mumificiranih ovnovskih glava: Moguć dokaz dugovečnosti kulta Ramzesa II

U hramu posvećenom faraonu Ramzesu Drugom u drevnom gradu Abidosu na jugu Egipta otkriveno je najmanje 2.000 mumificiranih glava ovnova iz perioda dinastije Ptolemejida.
U Egiptu pronađeno 2.000 mumificiranih ovnovskih glava: Moguć dokaz dugovečnosti kulta Ramzesa II
Foto: Pixabay (ilustracija)

U hramu su poronađeni i mumificirane ovce, psi, divlje koze, gazele i mungosi, navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i starina. 

Pretpostavlja se da su u pitanju žrtvene ponude koje su dokaz da su tadašnji Egićani bili posvećeni kultu Ramzesa Drugog i nekih hiljadu godina posle njegove smrti, dodaje ministarstvo.

Naučnici sa Instituta za studije antičkog sveta Njujorškog univerziteta, koji vode ova iskopavanja, su pored mumificiranih životinja otkrili i strukturu palate iz perioda šeste dinastije Starog kraljevstva, čiji su zidovi debeli više od pet metara.
 
 
Abidos je nekada bio nekropola za pripadnike vladajuće klase egipatskih faraona i sveto mesto posvećeno bogu Ozirisu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.