Izborna frka: Nove face, stari znanci

Izbori su raspisani, ali niko nije sasvim siguran kada je izborna trka tačno počela, da li je to bilo pre četiri dana ili četiri godine.
Izborna frka: Nove face, stari znanci
Foto: 021.rs
Možda pastuvi srpske politike galopiraju u jednom te istom krugu, smenjuju se tek džokeji, dok su izlazi na hipodromu zapečaćeni i publika je primorana da gleda kako kopita tih skupih konja odvaljuju zemlju pred njima.
 
Posmatraćemo više od mesec dana trke u kojoj će se tražiti prava mera između estetike i smisla, kako bi se dobila poruka koja će vas ubediti da zaokružite određeni broj na listiću. U svakom slučaju, nema nam spasa ovog proleća. Slobodno vreme i prostor čoveka u Srbiji biće privatizovan voljom marketinških magova političkih partija. 
 
Ako mislite da možete da "prebegnete", probajte, ali će lica znana stići do vas preko algoritama Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i nacionalne frekvencije, ta četiri jahača apokalipse našeg doba. 
 
Bućkuriš koalicija
 
Srpska napredna stranka za samo nekoliko sati prikupila je dovoljno potpisa građana da Gradskoj izbornoj komisiji podnese listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Naprednjačka lista je ujedno i prva koja je proglašena za predstojeće novosadske izbore, a na njoj se nalazi 78 kandidata za odbornike.
 
Na svojoj listi naprednjaci su okupili širok spektar koalicionih partnera, više nego u prethodnom izbornom ciklusu. Tako su svoje uhlebljenje osigurala i imena iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Pokreta socijalista, Pokreta snaga Srbije, Srpskog pokreta obnove.
 
Drugim rečima, naprednjaci su nastavili kontinuitet okupljanja svega i svačega oko sebe poput neke dobrotvorne organizacije koja pomaže nejači, jer građani za ove stranke imaju priliku da čuju na nivou ekscesa. Njihovo postojanje ima smisla tek ukoliko se pojave na listi vladajuće partije, a SNS im daje vitalnost za još četiri godine.
 
  
 
Većina odbornika vladajuće koalicije u prethodnom sazivu pronašla je svoje mesto i na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Međutim, na listi nije bilo mesta za Slobodana Milića Bocaru, ključnog aktera u aferi sa kupovinom zemljišta koju je pokrenula opozicije, ali ni za Tomislava Bokana i njegov pokret.
 
Međutim, iako nije na listi, naprednjaci svakako da mogu da računaju na vernost lidera pokreta Dinara-Drina-Dunav, koji je najavio podršku vladajućoj stranci van liste. Tako bismo po dobijanju izbornih rezultata, u slučaju da pređe cenzus, što nije nemoguće, mogli da dobijemo još jednog člana vladajuće koalicije, koji je u trgovačkom smislu dobro potkovan, pa će znati da naplati svoju vernost. Naravno, faktura za političku trgovinu javnim preduzećima na kraju će biti ispostavljena, a kome drugom, nego građanima.
 
Mare, care, sad je startuj!
 
Kao što rekosmo na početku teksta, marketinški magovi će pokušavati da pronađu meru između estetike i smisla kako bi vas ubedili da je ono što oni zastupaju jedino tačno i da zbog toga zaslužuju vašu kreaciju u vidu kružića na glasačkom listiću. Dakle, na tom putu lepog i smislenog, marketinški stručnjaci Vojvođanskog fronta, odnosno Lige socijaldemokrata Vojvodine, nekako su završili negde nadomak groblja armade nazvane "Totalni neuspeh".  
 
Šta su pokušali ligaši? Na Tviteru su objavili kratak video koji pokazuje dopisivanje recimo nekog ligaškog aktiviste i Mareta, momka koji je neodlučan kao njegov imenjak iz kultnog filma "Munje" kada treba da priđe devojci. Ligaš pita Mareta hoće li na glasanje, Mare kaže neće, bojkotuje, onda ligaš bude ubedljiv u fazonu "a ne, ne, iskoristimo priliku za bojkot bojkota i bolje sutra", a Mare kaže da mu se to sviđa, pa uzvikne "bojkot bojkota" i ode da glasa za komunalnu koaliciju. Ukratko, ligaš je onaj glas koji kaže: "Mare, care, sad je startuj!"
 
Naravno, to nikad nije tako jednostavno, ali tako ozbiljnu odluku o tome učestvovati ili ne učestvovati na izborima, LSV vam predstavlja kao da ste krajnje infantilni. Kada se tako postave stvari i kada građani uvide da ih neko posmatra kao, pa najblaže i politički nekorektno rečeno, mentole, onda dobijete odgovore kakve je dobila LSV: "Ovo ako ste platili više od 17 dinara, preplatili ste", "Aj ugasite se", "Nema šta, ubedio je Mareta iscrpnom argumentacijom zasnovanom na dokazanim činjenicama" uz jedno krajnje dobronamerno "Ajoj... nemojte..."
 
 
Upregnuće se u naredna gotovo dva meseca stranački izaslanici da nam objasne šta je to grad, šta je to Novi Sad, je li on sever Srbije ili je glavni grad Vojvodine. Recitovaće ono šta im je rečeno kako bi se dodvorili Novosađanima. Postaće sociolozi grada, njegovi hroničari, znaće da je najbolji burek u Rumenačkoj iako mu verovatno nisu ni primirisali. Postaće najveće lokalpatriote, iako verovatno, kao i većina nas, nemaju pojma kako kuca srce grada, niti će ga ikad razumeti. Ali nema veze, kampanja je i svaka zloupotreba je dobrodošla.
 
Neke druge teme...
 
Opozicione partije blažene su ovih dana zicerima zbog propusta gradske vlasti. Najpre zagađenje vode na zatvorenim bazenima Spensa, a potom hakerski napad na servere JKP "Informatika". Na to su odreagovali Demokratska stranka, koja je zatražila smenu direktora "Informatike" Nenada Barca i njegovih najužih saradnika, dok je Demokratska stranka Srbije, odnosno Metla 2020, poručila da podacima građana upravljaju diletanti. Naprednjaci im nisu ostali dužni, pa su saopštili da je "likovanje lešinara iz Demokratske stranke kratko trajalo".
 
Nisu ostali dužni naprednjaci ni Borislavu Novakoviću, lideru ogranka Narodne stranke u Novom Sadu, koji se i ove nedelje bavio priobaljem Dunava. Za ono šta se planira sa područjem priobalja, Novaković govori da je "urbanistička perverzija", poručujući da će iz svega profitirati privatna kompanija Galens. Naprednjaci su raspravu ponovo usmerili na izbore, poručujući Novakoviću da 26. aprila smogne snage i učestvuje na njima kako bi se "uverio u podršku koju njegova politika destrukcije ima među građanima". 
 
Na ovonedeljnom protestu "U bojkot za Novi Sad" razgovaralo se o sakupljačima sigurnih glasova, koji postaju sve aktivniji ovih dana. Takođe, rečeno je i da su "ovi izbori oteti i rasprodati kao i sve ostalo u ovoj zemlji".
 
Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija predale su izbornu listu GIK-u, ali ona još uvek nije prihvaćena. GIK je utvrdio nedostatke na listi, zbog čega je podnosiocima naloženo da ih uklone u narednih 48 sati. Nakon toga ćemo saznati i da li se na listi nalazi bivši demokreta Božidar Protić, koji je nedavno prešao u redove SPS-a.
 
Zelena stranka najavila je učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu. Osim tema kojima se konstantno bave, ovog puta imaju i jedinstven cilj - da svaka ulica u Novom Sadu ima svoj drvored.
 
Srpska radikalna stranka krenula je u prikupljanje glasova za izbornu listu. Radikali su se i putem društvenih mreža obratili biračima, osvrćući se na kritike koje dobijaju. Kako navodi Marina Nedeljković, nekima smeta što su se radikali "prodali", ali im "ne smeta to što imaju u džepu kolekciju članskih karti, niti što se nude svima kako bi ostvarili sitne lične privilegije".
 
Sasvim druga priča poručuje potencijalnim biračima da su potrebni Novom Sadu, zbog čega traže podršku njihovoj listi. Kako poručuju, "dosta im je političara, mitinga i parada" samo kako bi osvojili ključeve Novog Sada. U svemu tome se kupuju glasovi, a onda u Sasvim drugoj priči uzvikuju refren pesme Vojvođanskog bluz benda - "Vreme je za Novi Sad".
 
Istina Ivane Vujasin je za sada jedina politička organizacija koja je izašla sa predlogom da se marihuana legalizuje u medicinske i rekreativne svrhe. Pokrenuli su i kampanju "Prepoznaj me", kojom ukazuju na razne probleme u društvu, ali i na njihova potencijalna rešenja.
 
Svoje učešće na izborima najavili su i Zavetnici. Oni će se boriti protiv kriminala i korupcije, "daljeg rastakanja Otadžbine", uz poruku da "nema predaje Kosova i Metohije".
 
Dosta je bilo potvrdilo je da neće učestvovati na izborima, a ova stranka koja je učestvovala u radu gradske skupštine u prethodne četiri godine, neće imati svoje predstavnike ni u Gradskoj izbornoj komisiji. Bojkot izborne komisije potvrdili su i u Demokratskoj stranci.
 
LSV svoje ideje i ličnosti predstavlja i putem stranice "Novi Sad je nama glavni grad". Tako su ove nedelje predstavili člana Gradskog veća za saobraćaj Aleksandra Kravića, ali kroz njegovu umetničku prizmu. Ovaj muzičar, poznat i po radu sa Đorđem Balaševićem, autor je poslednje pesme Arsena Dedića. Kad smo već kod legendarnog kantautora, valja se prisetiti i onih bezvremenih stihova: "Oni nikad neće pasti, nove face, stari znanci, bilo tko da je na vlasti, na kraju se kolju janjci".
  • Novosađanin

    07.06.2020 14:57
    Niko mi ne privlači pažnju, ne izlazim na izbore, sve ista priča, ista bagra. Jedino su me zainteresovali SASVIM DRUGA PRIČA, samo što ne znam ko su oni, ko su ti ljudi. Ako su grupa građana, neka se pokažu. Imaju odlične ideje za Novi Sad koje se (donekle) mogu realizovati, ali neka se vidi ko predstavlja te ideje.
  • PP

    08.03.2020 19:46
    Hocu da glasam za SPO.
    Sta da zaokruzim. Necu sns.
  • Inspektor Višekruna

    08.03.2020 18:48
    S koca i konopca
    Bućkuriš???
    Ne slažem se za izrazom bućkuriš koalicija. Naime sastojci bućkuriša nisu nužno nekvalitetni!
    Pošto nisam siguran da bi svi koalicioni partneri bez SNS-a prešli 3%.
    SPO i POKS nisu mogli zajedno ali sada mogu?
    Mogli smo ih nazvati koalicijom čankoliza, ali Čanak nije sa njima!

    Zato predlažem naziv koalicija "S koca i konopca"
    "Pokupili zlice i zlikovce, buljumbaše s koca i konopca, te ih rani sirotinja raja..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.