O izborima za Savete Mesnih zajednica u utorak u Radio kafeu: Slučajevi Banjaluke i Novog Sada

U Radio kafeu (Miletićeva 45) se u utorak 29. oktobra održava javna tribina na temu izbora za Savete Mesnih zajednica.
O izborima za Savete Mesnih zajednica u utorak u Radio kafeu: Slučajevi Banjaluke i Novog Sada
Foto: 021.rs

Posebno će biti predstavljeni slučajevi Banjaluke i Novog Sada, o čemu će više govoriti Miodrag Dakić, aktivista iz Banjaluke, Predrag Antonić iz Inicijative građana "Za bolji Petrovaradin", kao i Zoran Gajić, u ime Grupe za konceptualnu politiku i Inicijative za lokalnu samoupravu.

Javna debata se organizuje sa ciljem odbrane i ostvarivanja prava građana da upravljaju javnim poslovima od neposrednog zajedničkog i opšteg interesa u lokalnim zajednicama. "Smatramo da udruženi i organizovani građani imaju pravo da učestvuju u lokalnoj samoupravi nezavisno od partijske i izborne mobilizacije. Sloboda ljudi da sami donose odluke i predlažu rešenja za svoje probleme je jedini način da živimo dostojanstveno", poručuju iz Grupe za konceptualnu politiku (GKP) koja je organizator događaja.

Kako navode, da su Novi Sad i Banjaluka gradovi partneri vidi se iz učestalih poseta Milorada Dodika Novom Sadu, ali i kroz zajedničke urbanističke poduhvate čiju krunu predstavlja "Dodikova palata".

"Međutim, ovom javnom tribinom postavljamo pitanje da li su druga i drugačija partnerstva moguća, ona koja će spojiti ljude, stanovnike ova dva grada, putem njihovih inicijativa i udruženja, a ne samo ona koja će stvarati vlast. Protest "Pravda za Davida" je odjeknuo i u Novom Sadu, a danas postavljamo pitanje odnosa građana i njihovih inicijativa prema mesnoj samoupravi i mesnim zajednicama u dva grada gotovo identičnih struktura lokalne samouprave".

Tribina "Slučajevi Banjaluke i Novog Sada" počinje u 19 časova, a razgovor će sa sagovornicima voditi Branka Ćurčić.

Debati u Radio Kafeu prethodiće radionica "Građanskim inicijativama do mesnih zajednica" koja će biti održana u prostorijama Grupe za konceptualnu politiku, Pariske komune 42, u ponedeljak 28. oktobra od 15-19h i u utorak 29. oktobra od 11-14h. Radionica sa Miodragom Dakićem iz Banjaluke je otvorenog tipa, besplatna je i svako je pozvan da na njoj učestvuje.

Više o tome zbog čega su građani oba grada nezadovoljni radom Mesnih zajednica, te inicijativama i brojnim dilemama sa kojima se svakodnevno suočavamo pritisnuti partokratijom, možete pročitati i OVDE.

  • Петровград

    28.10.2019 11:14
    МЗ су увек биле партијске организације.
    Нисмо ни свесни колико су поједини огрезли у комунизму.
    Нажалост, држава се тог наслеђа не одриче ни формално, а камоли суштински.
  • Lala

    24.10.2019 15:17
    ?
    MZ su sad samo partijske, i zato se i bore za njih. Sad su ovi na vlasti i sve su mz njihove, tako da moraju da ćute o svojim problemima, i nesmu da imaju svoje mišljenje već šta im se kaže u stranci. Tako da su MZ postale bespotrebne, i sad su plen vladajuće stranke. Tako je bilo i u prethodnom periodu.
  • -

    24.10.2019 11:23
    MZ treba ukinuti jer su prevazidjene. MZ u malom mestu je totalno nepotrebna jer do predsednika opstine mozes doci lako, za vece gradove poput NS jos ima smisla, ali kad shvatis da MZ nema nikakve ingerencije sem da šalje dopise, onda takva ustanova gubi svaki smisao. MZ je zaostavstina komunistickog uredjenja zemlje I bila je odskocna daska za mlade funkcionere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".