Kaži "A": Danas u Radio kafeu Ida Bosnić i Saša Latinović o tome zašto deca sve kasnije progovaraju

Koja je uloga glagola "želeti" u sve kasnijem progovaranju? Šta se dešava kada rečima škrto opremljen čovek poželi da bude glumac, spiker, voditelj, novinar...
Kaži "A": Danas u Radio kafeu Ida Bosnić i Saša Latinović o tome zašto deca sve kasnije progovaraju
Foto: 021.rs
U okviru januarskog ciklusa "Govorim, dakle postojim", danas, 23. januara u Radio kafeu, biće upriličen razgovor "Kaži 'A'" u kojem će Ida Bosnić, logoped i Saša Latinović, glumac i profesor scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, govoriti o tome zašto naša deca sve kasnije progovaraju i koja je uloga odraslih u tome.
 
Da li je dnevna centrifuga koja nas melje kriva za to što naši klinci sve kasnije počinju da govore,  da li su krivi roditelji koji se sve manje bave decom i ispunjavaju dečje želje a da ih ona ni ne imenuju… Koja je uloga glagola "želeti" u sve kasnijem progovaranju? 
 
Šta se dešava kada tako - rečima škrto - opremljen čovek poželi da bude glumac, spiker, voditelj, novinar...
 
Može li se pogrešan govor ispraviti a reči koje nedostaju nadomestiti, kada je dobro da se počne na tome raditi, koja je uloga stručnjaka, porodice, razgovora, čitanja, razmenjivanja misli u druženju, a ne ispisivanju sms poruka...
 
Razgovor će početi u 19 časova.
 
Radio kafe se nalazi u Miletićevoj 45.
 
Ulaz je slobodan.  
  • @

    23.01.2020 12:07
    Eh da mogu ponovo da mislim bez reči, bez jezika... kao nekad kad sam bio mali i nenormalan ("kasno" sam progovorio)...

    Mišljenja sam da u ekonomiji znanja, koja će navodno karakterisati 21. vek, deca koja kasnije progovore imaju veće šanse za uspeh: više vremena provedu "out of the box"; postaju kreativnija, inovativnija; lakše razumevaju znanje koje steknu, pa ga lakše i primenjuju stvarajući novu vrednost.

    Dakle, ako "krivica" postoji, kao što se spominje u tekstu, onda istu treba tražiti u odraslima kojima se žuri da njihova deca što pre progovore.
  • Oli

    20.01.2020 17:37
    Oli
    Ako mene slusaju deca netreba uopste fa progovaraju kao i mi odrasli. Dok ne pobegnu iz ovog geta. Dobice tikove ako progovore od vucica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".