"Poetsko-muzička kontrakcija" danas u Radio kafeu

Gimnastika za mozak i relaks za dušu, tako bi se ukratko mogao opisati umetnički projekat Duška Domanovića i Vladimira Bajića.
"Poetsko-muzička kontrakcija" danas u Radio kafeu
Foto: Printscreen
Duško Domanović i Vladimir Bajić gostuju danas, 28. novembra u Radio kafeu sa svojim jedinstvenim spektaklom "Poetsko-muzička kontrakcija".
 
"Poetsko-muzička kontrakcija" objedinjuje poeziju Duška Domanovića i autorsku muziku koju, pored Vladimira Bajića zaduženog za deonice na bas gitari, potpisuju i članovi benda "Hirurgija" - Darko Jovanović Dako, Dejan Bolorin Bolares i Valerijan Buila. Glavna crta Domanovićeve poezije i muzike "Hirurgije" je žanrovska raznolikost koja nastupu ovih autora daje neponovljivost i originalnost. 
 
Za nepunih godinu dana postojanja, ovaj neobični umetnički projekat imao je nekoliko upečatljivih klupskih nastupa. Zapaženi su i njihovi festivalski nastupi na Nišvilu i Festivalu uličnih svirača.
 
Nakon novosadskog koncerta, u decembru je planirano njihovo gostovanje u niškom klubu "Feedback", dok su klubovi u Zagrebu, Ljubljani i Mariboru planirani u januaru. Na leto će im vrata otvoriti i nikšićki Lake festival. 
 
Na pitanje, kako je došao na ideju da glasno čita poeziju, Duško Domanović kaže: 
 
"Floskula koja kaže da poeziju više niko ne čita, to jest, da poezija zanima eventualno one koji je pišu, jednako je daleko od istine koliko su od istine daleko i oni koji tu floskulu ponavljaju kao mantru. No, situacija je daleko drugačija. Poezija je i te kako atraktivna čitaocima i, i te kako postoji "kritična masa" koja poeziji garantuje život. Nažalost, za to što poezije uglavnom "nema među živima" odgovorni su upravo oni koji bi poeziju trebalo da promovišu, a to su pre svega izdavačke kuće. Izdavače, pak, zanimaju isključivo već etablirani autori, dakle autori koji im već svojim imenom garantuju prolaz na tržištu, ili, češće, autori koji su članovi raznih književnih i paraknjiževnih sekti. I u jednom i u drugom slučaju poezija je na gubitku, a dobrom delu autora koji na ovakav način nisu našli svoje mesto u "zvaničnom čitalačkom svetu" ostaje, ili da ćute, ili da traže alternativne puteve za promociju svog dela. Mi smo se odlučili za ovo drugo".
 
Na propitivanje o samom naslovu projekta, pesnik kaže: 
 
"Naziv projekta, "Poetsko-muzička kontrakcija", upućuje s jedne strane, donekle autoironično, a donekle ozbiljno i bukvalno, na sam proces stvaranja, to jest "rađanja" pesme, kao i na želju svakoga ko se stvaralaštvom iskreno bavi da "rodi" makar mrvu lepšeg, boljeg i šarenijeg sveta. S druge strane, pomenuto ime se može čitati i kao "kontra-akcija", imajući u vidu vojsku takozvanih "aktivista", kako na celokupnom društvenom, tako i na umetničkom planu. Nije umetnost sve ono što je "aktivno" i "angažovano", niti je poezija svaki stihoklep koji galami "dole sistem la-la-la". Poezija, bez ikakve dileme, pogotovo danas, mora da bude angažovana, ali pre toga mora da bude poezija, i to je ono što se odveć često zaboravlja. Dakle, nastupajući sa kontra pozicije u odnosu na najveći deo zvaničnog sistema vrednosti, ali i u odnosu na dobar deo onoga što se predstavlja kao alternativa tom sistemu aminovanih nakaradnosti, pokušavamo da "rodimo" svet u kom, najslikovitije rečeno, pesnici, muzičari i svi drugi istinski i iskreni stvaraoci neće morati isključivo po kafanama da se bore za svoj komad neba. Ako pokušamo takav svet da zamislimo, videćemo da je to, u krajnjim konsekvencama, svet slobodnog čoveka. Imajući u vidu istorijski trenutak u kome živimo, taj svet je više nego ikad obaveza svih nas."
 
Nastup dvojca Domanović-Bajić biće ujedno i promocija njihovog CD prvenca "Live in Dublin" koji je nedavno objavila zagrebačka kuća "Slušaj najglasnije". 
 
"Poetsko-muzička kontrakcija" u Radio kafeu počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".