FOTO: Uličnim sviračima zabranjeno sviranje u pothodniku

Uličnim sviračima koji godinama sviraju u podzemnom prolazu u centru Novog Sada to je sada zabranjeno, na zahtev zakupaca lokala, zbog "buke i uzmemiravanja zaposlenih". Poručeno im je da će u suprotnom reagovati obezbeđenje.
Uličnim sviračima koji godinama sviraju u pothodniku to je sada zabranjeno, na zahtev zakupaca lokala, zbog "buke i uzmemiravanja zaposlenih".

U podzemnom prolazu u centru Novog Sada osvanuli su natpisi upozorenja uličnim sviračima, kojima je poručeno da će reagovati obezbeđenje ukoliko budu svirali u donjem delu prolaza.

Kako za 021 kaže radnik obezbeđenja Slaven R, pobunili su se radnici i vlasnici radnji smeštenih u prolazu, koje "svakodnevno uznemirava glasna muzika uličnih svirača, a naročito javnosti poznatog Nikole Di Barija".

"Ne prija svakome njegova muzika. On dođe u sedam ujutru i počne da svira, ostane do 13 časova, a kasnije se opet vrati. Nekad tu nije sam, pored njega svira još jedan čovek i zajedno su veoma glasni. Radnicima smetaju, a ponekad su pripiti pa se žale i žene da im svašta dobacuje", kaže Slaven.

On dodaje da lično nema ništa protiv uličnih svirača, da ih je ponekad i čuvao od prolaznika, ali da ne može ništa da uradi kada je poslodavac u pitanju. Naime, "Poslovni prostor" izdaje lokale zakupcima, a dužan je da obezbedi uslove za rad. S obzirom na to da su se zakupci žalili, Slaven kaže da je "Poslovni prostor" doneo odluku o zabrani.

Ulični svirač Nikola Di Bari kaže za 021.rs da ta odluka nije validna i ne može da se primenjuje. "Nema nigde pečata. To je zalepljen papir na zidu i nije zvanična odluka. Radi se samo o gomili bezobrazluka na jednom mestu", kaže Nikola, koga smo zatekli sa kolegom na Trgu slobode.

Poruka na zidu pothodnika naišla je na podeljene reakcije Novosađana. Dok su neki pogođeni odlukom i smatraju da nije prikladna - s obzirom na to da ulični svirači godinama rade na ulicama, pojedini tvrde da oni zaista uznemiravaju građane, naročito žene, kojima dobacuju neumesne komentare.

Radnica u butiku "Mister", lokalu koji je najbliži lokaciji na kojoj su svirači radili, kaže za 021 da nije bila jedna od onih koji su se žalili, a po njenim rečima, buka nije razlog njihovog proterivanja.

"Oni su u poslednje vreme počeli da se svađaju oko termina i lokacije sviranja. Nedavno je došlo i do veće tuče, a policija je bila i rasterala ih. Od tada im je zabranjeno da sviraju u donjem delu", kaže ova radnica.

Inače, odluka se odnosi samo na donji deo prolaza, ne i na gornji, što potvrđuje i radnik obezbeđenja. "Nikome ne smetaju ako sviraju kod stepenica. Ako se smeste dole, tu moramo da reagujemo", kaže on. (Gorica Nikolin, Žarko Bogosavljević)

  • istina stiže

    27.01.2024 03:31
    laž
    Onaj tamo laže za čl.15 ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU
    pa zato evo ga:
    Uznemiravanje građana vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanjivanjem

    Član 15

    Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način kojim uznemirava građane ili narušava javni red i mir - kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.
  • muzičar

    19.02.2015 23:01
    muzika?
    Muzika je jedna od najlepših stvari u životu.Svako neka sluša šta hoće kod svoje kuće ali niko ne mora da sluša ono što mu drugi nameću,pogotovo kada su to tri,četiri pesme koji dotični izvođači besomučno vrte u krug. Stvarno mi nije jasno kako i njima već nije muka od jedog te istog repertoara.Stavite se npr.na mesto radnika u banci(na uglu Zmaj Jovine) koji radi odgovoran posao a dotični tamburaš arlauče na metar od izloga i čuje se kao da je unutra.Niko nema pravo da nekog maltretira a ovo o čemu pričamo je upravo to MALTRETIRANJE.Postoji zakon o javnom redu i miru (član 15)i svako koga neko na ovaj način uznemirava ima pravo da slobodno zove polciju.Baš bih voleo da vidim kako bi recimo dotični dotični izvođači prošli na recimo Limanu, Novom Naselju ,Grbavici, Datelinari.. Što malo tamo ne probaju da sviraju kad misle da su tako interesantni.Oni koji su prokomentarisali da oni kojima smeta treba da se isele iz SVOJIH STANOVA I POSLOVNIH PROSTORA mogu slobodno da odvedu dotične izvođače ispred svoje zgrade ili kuće ,ljudi koji žive i rade u centru se NEĆE LJUTITI.
  • 19.02.2015 09:08
    svedok
    Lično sam više puta čuo Nikolu kako vredja žene.Samo mi nije jasno da je čovek više puta izašao u jednim besplatnim novinama i nahvališe ga,neverovatno.Mogu odmah da vam dokažem sa desetak žena koje su bile izrugane i vredjane od dotičnog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.